IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple плаща 318 млн. евро в Италия

Компанията е превела сумата заради спорната си данъчна политика в страната

17:20 | 30.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Apple плаща 318 млн. евро в Италия

Италианските данъчни власти сложиха край на своя спор с американския технологичен концерн Apple. Щатският производител се е съгласил с условията на Рим, съобщи данъчната агенция, без да уточнява повече. Вестник La Repubblica обаче пише, че  Apple е платил 318 млн. евро – каквато сума е искала агенцията. 

От Ройтерс не са успели да вземат коментар от калифорнийската компания. Според вътрешни източници тя е обвинена, че е платила по-малко корпоративни данъци -  с 879 млн. евро. 

Производителят на iPhone е критикуван и от други страни за своята данъчна практика. Така например в САЩ има все повече критики, че Apple прехвърля част от приходите си в Ирландия и така избягва значителни данъчни ставки в страната.

Малко преди Коледа главният изпълнителен директор на концерна Тим Кук взе отношение по темата, като заяви, че критиката е „политически боклук“. На въпрос какви са практиките на компанията за укриване на данъци  Кук отхвърля обвиненията, заявявайки, че Apple плаща „всеки данъчен долар, който дължи“. Освен това той критикува американския данъчен кодекс за това, че не е актуален спрямо дигиталната епоха и твърди, че Apple плаща повече данъци от която и да е друга компания.

Но и Европейската комисия разследва технологичната фирма заради спорни данъчни споразумения с финансовото министерство на Люксембург.  

Световната финансова криза и правителствата, сблъскващи се с финансови проблеми, ускориха енергичните си мерки срещу избягването на данъчни измами.

Европейската комисия разследва и евентуалните данъчни договорености на Белгия с мултинационални компании. През лятото тя започна антитръстово разследване, обект на което е бизнесът на Amazon с електронни книги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още