IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за Apple засегнаха и азиатските му доставчици

Технологичният гигант намалява производството на новите си модели iPhone

13:20 | 06.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Опасенията за Apple засегнаха и азиатските му доставчици

Акциите на доставчиците на Apple поевтиняха след като японският ежедневник Nikkei обяви, че технологичната компания ще намали производството на своите нови модели iPhone с около 30 на сто, пише Bloomberg.

Най-потърпевши на борсата се оказаха Sharp и Pegatron. Sharp записа загуба на 3,3% в края на търговията в Токио, докато Japan Display се сви с 3,5%. И двете японски компании са доставчици на дисплеи за устройствата на Apple. Pegatron, която сглобява iPhone, отчете спад от 5,7% в Тайпе.

Запасите от новите модели iPhone, които дебютираха през септември, са се натрупали при търговците на дребно в Китай и Европа на фона на забавянето на продажбите, свързани с поскъпването на долара спрямо валутите на развиващите се пазари, което прави устройствата по-скъпи в тези държави, посочва Nikkei.

Apple първоначално заяви на доставчиците да запазят обема на производството на iPhone 6S и 6S Plus и в периода януари-март, както беше при предходните модели, разкрива публикацията на вестника.

“Има риск проблемът със запасите да продължи и да не приключи през март”, посочва Юсауки Когуре, главен инвестиционен директор на SBI Asset Management.

Говорителят на Sharp Тойодо Уемура и този на Japan Display - Риочи Имаи, отказват да коментират слуховете. От Apple също отказват да дадат коментар.

TDK отбеляза спад с 4%, докато Hon Hai Precision Industry приключи търговията с малко изменение в цената на книжата си, след като преди това тя спадна с 2,3%. Samsung Electronics записа загуба от 2,7% в Сеул, а Taiwan Semiconductor Manufacturing - 1,8%.

В края на миналата година много анализатори прогнозираха, че продажбите на най-продавания продукт на Apple ще намалеят през 2016 г. заради проблеми с доставките и по-слабото търсене най-вече на наситените развити пазари.

Растежът на Apple все повече зависи от търсенето на iPhone, тъй като продажбите на таблетите iPad спадат, а навлизането на умния часовник Apple Watch се случва бавно. През октомври Apple прогнозира, че ще има още едно рекордно празнично тримесечие.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още