IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba увеличи прогнозата за годишната си загуба с 29%

Компанията все още търси начини да се справи с последствията от счетоводния скандал

11:59 | 04.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Toshiba увеличи своята прогноза за годишната си загуба с 29% на фона на съкращенията на работни места и продажбата на части от бизнеса ѝ след избухването на счетоводния скандал, който доведе до най-голямата криза в 140-годишната история на японската компания, пише Bloomberg.

Очаква се нетната загуба да достигне рекордните 710 млрд. йени (6 млрд. долара) за фискалната година, която завършва през март, обяви официално Toshiba. По-ранната средна прогноза на 10 анализатори, анкетирани от Bloomberg, беше за 505,5 млрд. йени загуба.

Разкритията, че компанията е завишавала печалбата си в продължение на близо седем години, нанесоха тежък удар на конгломерата, предизвиквайки големи съкращения и напускането на част от ръководството. Президентът Масаши Муромачи съкращава работни места, продава медицинското подразделение на Toshiba и обмисля реорганизацията на операциите, свързани с персонални компютри и телевизори, след като акциите на компанията се доближават до 35-годишно дъно.

В четвъртък Toshiba отчете нетна загуба от 516,7 млрд. йени за тримесечието, което приключи през декември. За сравнение, година по-рано тя отчете 54,6 млрд. йени печалба. Сега четирима анализатори очакваха 111,5 млрд. йени загуба.

Разкритията, направени през лятото, че мениджмънтът се е намесвал в отчитането на печалбата цели седем години, а измамата е на стойност 1,2 млрд. долара, доведоха до голямо преструктуриране и намаляване на работната сила. Кулминацията на всичко това е именно прогнозата за годишната загуба. През тази година акциите поевтиняха с 20%, след като миналата година се сринаха с цели 51%.

Във връзка с всичко това в момента Toshiba се занимава основно с голямото си преструктуриране. В четвъртък японската компания обяви, че предлага обратно изкупуване на акции или да преназначи 90 здравни работници и 150 служители в своя бизнес с хард дискове, докато неизвестна част от директорите и мениджърите ще трябва да намалят заплатите от този месец. Това ще осигури еднократно 4 млрд. йени за преструктурирането.

В допълнение към съкращенията на служители в лайфстайл звеното, компанията обяви преди време, че ще намали своето корпоративно подразделение с 1000 души и това за чипове с 2800 души. Toshiba имаше около 198 700 служители към 31 март, което е най-малкият брой от края на фискалната 2008 г., сочат данни на Bloomberg.

Муромачи заяви, че Toshiba обмисля продажбата на мажоритарен дял в Toshiba Medical Systems, която произвежда медицински системи за диагностика, като ЯМР, рентгенова и ултразвукова техника. На 30 януари вестник Yomiuri писа, че за този бизнес има около 10 потенциални купувачи, сред които се нареждат Sony и Mitsui & Co.

Същевременно Toshiba обмисля продажбата на имоти и инвестиции. Сред плановете ѝ фигурира и комбиниране на операциите на подразделението за компютри с тези на Fujitsu и Vaio.

През декември компанията обяви, че ще иска кредит от 300 млрд. йени от банки. Комбинирани с 400-те млрд. йени, които тя получи през септември, общите дългове на компанията ще достигнат 1 трлн. йени, обяви Toshiba по това време. Муромари заяви, че през следващите две години фирмата няма да набира публични средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още