IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов кредит от 2,5 млрд. долара трябва да спаси Toshiba

Компанията се нуждае от средства за преструктурирането си след счетоводния скандал

10:07 | 29.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японската технологична компания Toshiba, която се опитва да се възстанови от счетоводния скандал за 1,3 млрд. долара, заяви, че планира да поиска нов кредит от 300 млрд. йени (2,49 млрд. долара) до края на януари, като ще използва средствата за своето голямо преструктуриране, предава Ройтерс.

Toshiba вероятно ще се обърне към своите кредитори по въпроса, заяви говорителят на компанията. Финансовият ежедневник Nikkei по-рано писа, че компанията може да потърси помощ от банки, сред които Mizuho Bank и Sumitomo Mitsui Banking Corp.

Този ход идва, след като през септември Toshiba си осигури заем за 400 млрд. йени. Освен това на фирмата ѝ е необходима по-голяма сигурност по пътя към възстановяването от счетоводния скандал, предизвикан от факта, че от 2009 г. насам е завишавала изкуствено данните за печалбата си. 

Междувременно японският концерн заяви, че ще се концентрира над по-печелившите операции с бизнес лаптопи за корпоративни клиенти, с изключение на родния японски пазар, както и този в САЩ, където частните клиенти ще продължат да бъдат обслужвани. В съобщението не се изреждат конкретни модели, но вероятно ще отпаднат сериите Satellite и Qosmio, както и KiraCloudbook, Chromеbook и Cloudbook. 

Toshiba  не е единственият производител, който възнамерява да се оттегли от глобалния пазар на лаптопи. Подобни планове през 2014 г. обявиха Sony и Samsung.

Наскоро Moody’s понижи кредитния рейтинг на компанията до junk, а на борсата в Токио акциите ѝ са в специална категория “watch”, за да се види дали тя може да подобри вътрешния си контрол. И двата хода създадоха повече трудности пред компанията от гледна точка набирането на средства.

През миналата седмица Toshiba обяви, че ще съкрати 6800 работни места в своя бизнес с потребителска електроника, като общия брой съкращения ще са повече от 10 000, като се имат предвид предварително обявените планове.

Освен това компанията очаква рекордна нетна загуба за тази година. Toshiba вероятно ще отчете нетна загуба от близо 500 млрд. йени (4,1 млрд. долара) за сегашната фискална година заради големите разходи за преструктуриране след счетоводния ѝ скандал. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още