IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba може да отчете нетна загуба от 4,1 млрд. долара за фискалната година

Компанията понася последствията от счетоводния скандал, в който се забърка

10:36 | 20.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Toshiba може да отчете нетна загуба от 4,1 млрд. долара за фискалната година

Toshiba вероятно ще отчете нетна загуба от близо 500 млрд. йени (4,1 млрд. долара) за сегашната фискална година заради големите разходи за преструктуриране след счетоводния ѝ скандал, пише Wall Street Journal, позовавайки се на източник, запознат с въпроса.

Компанията трябва да обяви плановете за преструктуриране на своите зле представящи се части от бизнеса в понеделник. Подразделението ѝ за потребителски продукти, в това число персонални компютри и телевизори, отдавна се бори с проблемите си и отчете оперативна загуба от 42,5 млрд. йени за първата половина на фискалната година, която завърши на 30 септември.

Отделно от това през ноември президентът на Toshiba Масаши Муромачи заяви, че компанията може да продаде дял от своето подразделение за чипове, което генерира стабилна печалба като доставя компоненти на производители на смартфони, напоследък не се представя толкова добре.

Източникът, запознат със случващото се в Toshiba, заяви, че плановете за преструктуриране, които вероятно ще включват отписване на активи и еднократни разходи за намаляване на работната сила, се очаква да доведат до нетна зауба на 500 млрд. йени за фискалната година, която ще приключи през март 2016 г.

В отговор на материал на японска медия за прогнозираната загуба говорителят на Toshiba заяви, че сумата не е нещо, което компанията е обявила официално, отказвайки да коментира повече по темата.

През тази година Toshiba започна да страда от постоянен спад на резултатите си, след като през април беше установено, че е извършвала счетоводни измами. През юли тя призна, че в рамките на седем години е завишила печалбата си със 150 млрд. йени. Тогавашният президент на компанията Хисао Танака подаде оставка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още