IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски регулатор препоръча рекордна глоба за Toshiba

Компанията може да плати близо 60 млн. долара заради счетоводните си нарушения

18:13 | 07.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японски регулатор препоръча  в понеделник Toshiba да бъде глобена рекордните 7,37 млрд. йени (59,8 млн. долара) за огромно счетоводно нарушение. Това се случва в момент, в който страната се опитва да възстанови корпоративния си имидж, разрушен от серия големи нарушения, предава Ройтерс.

Скандалът, който се завихри по-малко от четири години след счетоводните нередности, открити в Olympus, се оказа удар за усилията на правителството да привлече глобални инвеститори в Япония, залагайки на подобреното корпоративно управление. 

По-рано днес 50 отделни инвеститори в Toshiba обявиха, че съдят конгломерата в Токио за щетите, нанесени от срива в цената на акциите на компанията, причинени от счетоводния скандал. Искът е за 301,99 млн. йени.

Книжата на Toshiba загубиха 40% от стойността си от април насам, когато счетоводните практики на компанията бяха поставени под въпрос. Стана ясно, че фирмата е завишила своята печалба с около 155 млрд. йени в рамките на седем години.

"Това е тежък инцидент, чието въздействие е огромно“, коментира Киотака Сасаки, генерален секретар на Комисията за надзор на ценните книжа и фондовите борси (SESC).

По думите му регулаторът има нов подход в разследването, като се има предвид позицията на Toshiba като глобална компания и колко е важна ролята ѝ в японския бизнес. 

Toshiba е една от първите японски компании, които приеха структура на борда, подобна на тази в САЩ, където по-големият брой външни директори се смята за показател за по-голяма прозрачност в корпоративното управление. Но Сасаки твърди, че бордът на фирмата не е функционирал така, както е планирано.

От началото на скандала досега фирмата е назначила повече външни директори и работи по преструктурирането на дейността си, дори продава своите непечеливши подразделения.

Препоръката за глобата SESC е отправила към Агенцията по финансови услуги, която планира да я изпълни. Глобата ще надмине предишния рекорд от 1,6 млрд. йени, с колкото беше глобен индустриалният конгломерат IHI Copr. през 2008 г. за счетоводни нарушения.

Toshiba е заделила около 8,4 млрд. йени, за да покрие административните наказания. Въздействието на глобата върху нейните резултати се очаква да бъде минимално.

Сасаки отказва да коментира дали регулаторът ще повдигне наказателни обвинения срещу бившите висши мениджъри на Toshiba. Самата компания е предявила иск към петима бивши свои ръководители, в това число и трима предишни главни изпълнителни директори, за лошо управление

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още