IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционери в Toshiba я съдят за щети от счетоводния скандал

Предстоят още дела в цяла Япония, твърдят адвокатите на ищците

12:01 | 07.12.15 г. 1
<p>
	Адвокатите на ищците. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Адвокатите на ищците. Снимка: архив Ройтерс

50 отделни акционери в Toshiba Corp. съдят японския конгломерат в Токио, искайки 301,99 млн. йени (2,45 млн. долара) за нанесени щети, след като акциите на компанията се сринаха в началото на счетоводния скандал за няколко милиарда долара, предава Ройтерс.

Делото се води срещу компанията, срещу трима бивши главни изпълнителни директори и двама главни финансови директори. То е заведено, след като цената на книжата на компанията се срина с около 40% спрямо стойността си преди момента, в който счетоводните дейности на фирмата бяха поставени под въпрос в началото на април.

Toshiba заяви, че е завишила печалбата си с около 155 млрд. йени в рамките на седемгодишен период. Разследването, направено от трета страна, разкри, че причина за това са били прекалено високите цели за печалбата, както и корпоративната култура, която не е насърчавала служителите да се обръщат по различни въпроси към мениджърите си.

"Toshiba фалшифицира финансовите си отчети и подведе инвеститорите“, посочва в жалбата си до Районния съд в Токио групата ищци. „Измамата на Toshiba нанесе неизмерима вреда върху доверието в компанията“.

Адвокатите, представляващи групата в Токио, твърдят, че повече от 40 отделни акционери се подготвят да съдят Toshiba по-късно този месец в Осака и Фукуока. По думите им предстоят и други съдебни дела в цялата страна.

"Общият брой на ищците се очаква да достигне около 1000“, коментира един от адвокатите по време на пресконференция. Говорителят на Toshiba отказва да коментира случая.

Подобно дело беше заведено и в САЩ през юни. 

През ноември конгломератът заведе дело срещу петима бивши ръководители на компанията, включително трима предишни главни изпълнителни директори, обвинявайки ги в лошото управление на бизнеса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
g5kov
преди 8 години
А защо ли това не се случва в България при подобни казуси? Дори иск към одиторската фирма на КТБ не се и обсъжда, при условие, че имаше подобни казуси в други страни. Въпроси, чиито отговор показват доколко е развита правната ни, а и още няколко други системи. Резултатите личат в инвеститорския интерес към страната, в благосъстоянието и "стратегията за развитие на капиталивия пазар".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още