IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba отделя подразделението си за персонални компютри?

Компанията търси възможности да обедини бизнеса си с компютри с този на други компании, твърдят източници

10:28 | 04.12.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японският технологичен концерн Toshiba планира да отдели своя бизнес с персонални компютри и да го обедини с този на други компании в индустрията за електроника, твърдят двама души, запознати с въпроса, цитирани от Wall Street Journal.

Този ход показва най-новите усилия на Toshiba да премахне своите непечеливши подразделения след счетоводния скандал по-рано тази година, който принуди висшите ѝ мениджъри да напуснат постовете си.

Японският конгломерат призна, че неправилно е отчитал печалбата на няколко от подразделенията си в продължение на години. Освен това Toshiba вече заяви, че планира да продаде част от своето подразделение за чипове на Sony.

Източници, запознати с въпроса, разкриха, че Toshiba е установила контакт с няколко други компании, които произвеждат персонални компютри, включително японската Fujitsu и няколко производители, които не са от страната.

През октомври Fujitsu разкри, че планира да отдели своя бизнес с персонални компютри. В петък тя обяви, че обмисля различни възможности, но не е взела решение.

Бизнес ежедневникът Nikkei първи писа, че се водят преговори за евентуално обединяване на подразделението за персонални компютри на Toshiba и тези на други компании. Според Nikkei Vaio Corp., бившoто подразделение за компютри на Sony, което сега е контролирано от инвестиционен фонд, може да се включи в този план. Говорителят на Vaio отрече компанията да води подобни преговори и определи слуха като „пълна спекулация“.

Бизнесът на Toshiba с персонални компютри има дълга история. Компанията направи първия в света лаптоп, пуснат в търговската мрежа през 1985 г. Но подразделението не генерира печалба напоследък и изостава доста след лидерите в индустрията.

Според компанията за проучвания Euromonitor Toshiba има 2,3% дял на световния пазар на лаптопи и таблети, докато Apple има 21,1%, а Samsung Electronics – 13,2%. Toshiba вече е спряла да произвежда настолни компютри. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
Miraka
преди 8 години
Забравих да кажа, че и адаптерите се развалят често (2 са ми се разваляли - с други марки съм нямал никакъв проблем).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
Miraka
преди 8 години
Откакто преди 3 години се отказах от лаптопите на Dell, се родих. Супер некачествени пластмаси и сглобки. Прегряват постоянно и трябва да се чистят 2 пъти годишно. Освен това при гаранционна замяна на хард диск ми сложиха хард диск на 5 години. Естествено и той се развали след 3 месеца, когато лаптопа вече не беше в гаранция. Повече никога DELL :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Аз отдавна вече живея в 21 век и ползвам лаптопи. Не съм нито геймър нито ползвам някакви CAD системи, за да ми трябва десктоп. Когато машината е маркова, тя си е добра, всичко е както трябва като производителност. От тук нататък за лаптопа е важно да е лек и МЕХАНИЧНО здрав, да не се разпада при първото изпускане на чантата в която е, да е с ниска консумация и добра батерия, все неща които Тошиба прави :)А Леново не е било собственост на IBM ама първоначално машините си бяха IBMите, с щампа Lenovo - същите материали, същото качество. Е вече не са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 8 години
леново дефакто никога не е било собственост на ИБМ... но ако искаш добра машина, не разчитай на никой производител ами си сглоби десктоп с най-добрите компоненти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Жалко. Ще трябва да минавам на DELL или на някоя от куците марки.Леново вече не е IBM, ако и Тошиба спрат да правят лаптопи, само DELL ще остане и куци марки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още