IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba получи нов заем за 3,3 млрд. долара

Около 6 млрд. долара от пазарната стойност на компанията бе унищожена заради разразилия си счетоводен скандал

10:03 | 30.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Toshiba получи банков заем за 400 млрд. йени (3,3 млрд. долара) на фона на несигурността около евентуалните разходи по счетоводния скандал, който вече доведе до съкращения за над 1,3 млрд. долара на отчетената печалба, съобщава Bloomberg.

Споразумението е със срок две години и увеличава всички кредити на компанията до 762 млрд. йени (6,3 млрд. долара), съобщи компанията в сряда. Toshiba не разкри какви ще са разходите по новата кредитна линия, но поясни, че тя ще добави ликвидност към паричните резерви.

Около 6 млрд. долара от пазарната капитализация на Toshiba е заличена, откакто компанията оттегли прогнозите си за печалба през май и обяви разследване на счетоводството, което по-късно бе удължено. Фондовата борса в Токио глоби компанията с 91 млрд. йени заради счетоводните проблеми, които регулаторите все още разследват.

„Toshiba трябва да премине през известно преструктуриране и вероятно ще съкрати работни места“, заяви Хидеки Ясуда, анализатор в Ace Research Institute в Токио. „За момента няма непосредствена финансова несигурност за компанията. Кредитната линия е по-скоро средно- и дългосрочна грижа“.

Президентът Масаши Муромаки обеща да осъществи „смело преструктуриране“ на отделите за производство на чипове и за лайфстайл, след като компанията отчете годишна загуба и преизчисли печалбата си за над 6 години.

Вероятността за допълнителни разходи, свързани с глоби и съдебни дела от инвеститорите, заедно с факта, че акциите на Toshiba са със степен „on alert” на борсата в Токио може да направи по-трудно събирането на пари от страна на компанията.

Sumitomo Mitsui Banking Corp., Mizuho Bank и Sumitomo Mitsui Trust Bank са банките, които предоставят сегашния кредит, заяви говорителят на Toshiba Мидори Хара.

Акциите на компанията поскъпнаха с 2,9% до 300,4 йени за брой при затварянето на борсата в Токио днес спрямо ръст от 2,6% на бенчмарка Topix. Повишението намалява спада в цената на акциите на Toshiba до 41% през тази година, докато индексът Topix отбелязва ръст от 0,3% за същия период.

След като призна завишената печалба, Toshiba намали нетната печалба с общо 155,2 млрд. йени за периода между март 2009 г. и март 2014 г. и за първите три тримесечия за 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още