IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната загуба на Toshiba за тримесечието достигна 10,96 млрд. йени

Японската компания продължава да се бори с последиците от счетоводния скандал и със слабото представяне на част от операциите си

15:40 | 14.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Toshiba отчете загуба за първото фискално тримесечие заради слабите продажби на персонални компютри и телевизори. Това повишава натиска върху новия главен изпълнителен директор на компанията, който трябва да ускори промените в нея и да се справи със счетоводния скандал, който разтърсва фирмата през последните месеци, предава Ройтерс.

Японският конгломерат отчете днес финансовите си резултати за периода април-юни 2015 г. Той обяви, че оперативната загуба възлиза на 10,96 млрд. йени (91 млн. долара), докато година по-рано отчете 47,7 млрд. йени печалба.

Миналата седмица Toshiba потвърди, че в периода 2008-2009 г. е завишила печалбата си със 155 млрд. йени. Освен това отчете 37,8 млрд. йени нетна загуба за фискалната година, приключила през март.

Разследването на счетоводните неуредици на Toshiba започна през юли и показа, че компанията има проблеми с управлението, а служителите са обезкуражавани, като им се поставят прекалено високи цели от техните ръководители.

Предишният главен изпълнителен директор Хисао Танака и няколко членове на борда на управителния съвет се оттеглиха от постовете си заради скандала, а компанията обеща да подобри управлението си, като въведе повече външни директори.

Новият главен изпълнителен директор Масаши Муромачи обяви миналата седмица, че ще преразгледа слабите операции на компанията, както и плановете на своя предшественик, свързани със сливанията и придобиванията. Анализатори пък заявиха, че компанията ще обяви големи съкращения на разходите, свързани с по-слабите операции, като тези с персоналните компютри и телевизорите.

Резултатите за тримесечието показват, че приходите спадат с 5 на сто спрямо година по-рано до 1,35 трлн. йени. Нетните приходи от продажба на компютри спаднаха с 31% до 116,8 млрд. йени, а тези на телевизори се свиха почти двойно до 21,8 млрд. йени.

Бизнесът на Toshiba в областта на ядрената енергетика, както и нейното подразделение за енергия и инфраструктура, записаха оперативна загуба от 10,7 млрд. йени, в сравнение с печалбата от 10 млрд. йени година по-рано.

С обявяването на отчета си днес Toshiba най-сетне навакса с редовните си финансови отчети. Тя отложи два пъти обявяването на данните за фискалната си година заради разследването на счетоводния скандал, което накара инвеститорите да се притесняват, че компанията може да се оттегли от борсата в Токио заради неспазването на сроковете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още