IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba планира преструктуриране на отделите си за телевизори и компютри

Новият изпълнителен директор заяви, че бизнесите не могат да постигнат целевата си печалба

14:13 | 01.10.15 г.
<p>
	Масаши Муромаки <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Масаши Муромаки Снимка: Ройтерс

Технологичният гигант Toshiba може да съкрати част от персонала в недостатъчно ефективните отдели за домакински уреди, телевизори и компютри и ще търси партньорства, за да се преструктурира след счетоводния скандал за 1,3 млрд. долара, съобщава Ройтерс, цитирайки главния изпълнителен директор на компанията.

Последните счетоводни проблеми може да са вследствие на факта, че някои от бизнесите ни са изгубили част от силата си за постигане на печалба. Трябва спешно да предприемем действия по отношение на тези бизнеси“, заяви новият главен изпълнителен директор Масаши Муромаки пред репортери в четвъртък.

Като част от тези усилия Toshiba избра нов мениджърски екип, който спечели одобрението на акционерите в сряда.

Масаши Муромаки заяви още, че очаква да напусне поста през следващите три години, повишавайки опасността за друга драма в управлението в компанията, след като счетоводният скандал доведе до оставката на предишния изпълнителен директор на компанията през юли, коментира пък Wall Street Journal.

Трудно е да си представим, че ще остана на тази позиция за три години или повече“, заяви Муромаки.

Toshiba заяви през септември, че печалбата ѝ е с 1,9 млрд. долара по-малко за последните седем години от обявената. Разследващ панел заяви, че целевите печалби са били твърде високи и трудно могат да бъдат постигнати, без да се надуят изкуствено резултатите на отделите. Предишният главен изпълнителен директор Хисао Танака и други топ мениджъри, заедно с няколко от членовете на управителния съвет, се оттеглиха през лятото.

Муромаки, който преди беше председател на компанията, е възприеман като внимателен мениджър, който остава в Toshiba, за да намали максимално последиците за компанията, докато тя все още разследва скандала.

Муромаки заяви в четвъртък, че Toshiba, конгломерат, чиито бизнеси обхващат производство от ядрени реактори до лаптопи, ще обмисли външни кандидати за позицията му. Това ще е в разрез със стандартната практика на големите японски компании, където главният изпълнителен директор обикновено е вътрешен човек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още