IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vaio обмисля сливането на бизнеса си компютри с този на Toshiba и Fujitsu

Компанията все още не е получила конкретни предложения, но е готова за преговори

09:41 | 10.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Vaio, бившото подразделение на Sony за персонални компютри, вече обмисля възможността за сливане с подразделението за компютри на Toshiba и Fujitsu, обяви главният изпълнителен директор на компанията.

По думите на Йошими Ота ако сделката е изгодна за Vaio, компанията ще разгледа възможността за сделка. Според него обаче фирмата все още не е получила предложения от никого.

Евентуалното сливане на подразделенията за персонални компютри е най-новият опит на японските конгломерати да засилят позициите си, след като загубиха такива на много големи пазари.

Подразделението на Toshiba за персонални компютри отчете оперативна загуба от 346 млн. долара за шестмесечието, завършило през септември. Същевременно счетоводен скандал доведе до предложение от страна на компанията за сливането на бизнеса с персонални компютри на трите компании.

Въпреки че подобен ход би позволил на Toshiba и Fujitsu да се справят с редица проблеми, не е ясно дали това обединение ще може да се справи с глобалната конкуренция. И трите подразделения страдат от един и същ проблем – лоша глобална дистрибуция, и вероятно ще се нуждаят от големи съкращения на персонала, което е сложна задача в Япония, твърдят анализатори.

Някои дори прогнозират, че сливането ще доведе до появата на един слаб играч, който ще се срине след няколко години. Вместо това се препоръчва сливане с тайвански компании, които имат силни позиции и могат да се възползват от японските умения в разработването на продукти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още