IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM направи ново придобиване в здравния сектор

Компанията купи Truven Health Analytics за 2,6 млрд. долара

11:23 | 19.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

International Business Machines (IBM) придобива компанията за съхранение на здравни данни Truven Health Analytics за 2,6 млрд. долара, в опит да разшири своето присъствие в сферата на здравеопазването, пише Wall Street Journal.

Сделката ще увеличи два пъти размера на подразделението на IBM Watson Health до 5000 служители, докато компанията добавя нови технологични услуги в портфолиото си, които да продава на лекари и болници.

"Сега вече сме дълбоко внедрени в системата на здравеопазването“, твърди Джон Кели, старши вицепрезидент на IBM, отговарящ за портфолиото от решения и за проучванията.

През последната година IBM се насочи силно към придобивания в сектора на здравеопазването, купувайки компании за медицински технологии за над 4 млрд. долара.

Това, което тя получава от придобиването на Truven и другите фирми, които е купила, са данните, които IBM ще използва, за да подобри своята система с изкуствен интелект Watson, твърди Кели. Този тип системи изискват огромни обеми от данни, от които изкарват полезни модели.

“Данните в сферата на здравеопазването са особено ценени в момента“, твърди Майкъл Чернев, икономист в Harvard Medical School.

Акциите на IBM завършиха търговията на борсата в Ню Йорк с 5% скок, достигайки 132,45 долара за брой.

Truven, която е базирана в Ан Арбър, Мичиган, предлага услуги свързани със здравеопазването, на компании, болници и фармацевтични фирми, за да им помогне да подобрят ефикасността на продуктите и услугите си. Нейният софтуер може да сканира милиони данни и например да съобщава на болниците дали пациентите са получили излишни процедури.

Кели твърди, че вярва, че Watson ще може да извършва по-добър анализ на данните на Truven.

Сделката, която се очаква да бъде завършена до няколко месеца, е най-голямото придобиване, направено под ръководството на Вирджиния Ромети, откакто тя стана главен изпълнителен директор на IBM през 2012 г. Тя се опитва да насочи компанията, която е на около 104 години, в нова посока, като прави инвестиции в анализ на данни и сигурност, тъй като основният бизнес на IBM продължава да бележи спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още