IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозата на IBM за 2016 г. показва по-трудното фокусиране върху нови операции

Акциите на технологичната компания се потопиха с 4,8% в следборсовата търговия до най-ниското им ниво от пет години

10:37 | 20.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Прогнозата на IBM за печалбата ѝ през 2016 г. показва, че компанията все още не успява да се справи с насочването към новите технологии и все още не е компенсирала постоянния спад в търсенето на нейния традиционен хардуер, софтуер и бизнеса ѝ с информационни технологии, пише Bloomberg.

International Business Machines се намира в разгара на няколкогодишен преход, който натежава върху цената на акциите ѝ. Главният изпълнителен директор Джини Ромети работи по насърчаването на растежа чрез фокусирането на фирмата върху по-нови операции, включително облачни услуги и анализ на данни. По този начин тя се опитва да разсее опасенията на инвеститорите относно приходите, като подчертава, че новите начинания имат по-висока стойност и са по-печеливши.

Въпреки че продажбите на нови услуги, групурани под наименованието “стратегически императиви”, са се увеличили с 16% до 28,5 млрд. долара през 2015 г., прогнозата на IBM за годишната ѝ печалба тази година се оказа доста под очакванията на анализаторите.

Оперативната печалба ще бъде поне 13,50 долара на акция през 2016 г., обяви главният финансов директор Мартин Шрутер. Това е по-малко от 15-те долара на акция, прогнозирани от анализаторите. Валутните колебания ще се отразят на оперативната печалба с повече от долар на акция, коментира той.

Това е "много консервативна прогноза”, макар “че те имаха и затруднения в постигане на целите си и в миналото”, твърди Бил Крехер, анализатор на Edward Jones & Co. “Тази изглежда много постижима, но същевременно пазарът изглежда е в изчаквателен режим преди да даде кредит на компанията”.

Друга причина за безпокойство е фактът, че софтуерът продължава да показва слаби резултати. През четвъртото тримесечие на миналата година продажбите на IBM на софтуер спаднаха с 11% до 6,8 млрд. долара. Изненадващ спад на приходите от транзакционен софтуер през третото тримесечие стана причина IBM да понижи прогнозата си за 2015 г. през октомври. Намаляването на тези продажби продължи и през четвъртото тримесечие, което имаше по-голям ефект върху общите приходи от софтуер, посочва Шрутер.

През април той заяви, че прогнозата на IBM за годишната печалба зависи от способността на компанията да спре да потъва надолу. Фирмата отчете свиване на продажбите на софтуер с 9,8% през 2015 г. до 22,9 млрд. долара. Брутният марж също се понижи.

Спад в търсенето на софтуера

“Продажбите на софтуер не се предоставиха в степента, в която те си мислеха”, посочва Крехер. Това може да е бил един от факторите за по-слабата прогноза за оперативната печалба през 2016 г., допълва той.

Акциите на технологичната компания се потопиха с 4,8% в следборсовата търговия след обявяването на прогнозата. По-рано те приключиха борсовата сесия в Ню Йорк при цена от 128,11 долара. Това е най-ниската им цена от повече от пет години.

Същевременно компанията е изправена пред по-голяма конкуренция и евентуална ценова война в сферата на IT услугите, тъй като фирмите насочват разходите си към облачните технологии, твърди анализаторът на Bloomberg Intelligence Анураг Рана.

IBM се опитва да се оттегли от предоставянето на услуги, които се конкурират предимно чрез цената. Вместо това се опитва да се насочи към сделки, които помагат повече на клиентите ѝ, като тези в сферата на облачните услуги.

В сегмента с услуги, който е най-големият за IBM, приходите за четвъртото тримесечие от Глобални технологични услуги (GTS) спадат със 7,1% до 8,1 млрд. долара, а тези от Глобални бизнес услуги (GBS) потъват с 9,9% до 4,3 млрд. долара. GTS подразделението осигурява голяма част от утвърдените IT услуги, които преживяват най-голям спад в търсенето.

По-дълги усилия

“Резултатите показват, че трансформацията на IBM към следващо поколение услуги с по-висока стойност вероятно ще отнеме повече от очакваното от анализаторите”, коментира Рана. Оперативната печалба за четвъртото тримесечие спадна със 17% до 4,84 долара на акция, докато приходите се свиха за 15-о поредно тримесечие до 22,1 млрд. долара. Приходите от хардуер записаха спад от 1,4% до 2,4 млрд. долара.

Инвеститорите и анализаторите очакват нови стратегически ходове, които да помогнат на IBM да се върне към ръста на продажбите. Някои вярват, че това може да се случи през тази година. Компанията обяви, че приходите ѝ от облачни услуги са скочили с 46% през 2015 г. до 4,5 млрд. долара. Но конкуренцията в този бизнес от играчи като Amazon.com ще се увеличи през 2016 г.

Bloomberg Intelligence обяви, че е много вероятно конкурентите да намалят цените, което ще постави усилията на IBM за трансформация под още по-голям натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още