IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замърсяването в Китай - нова бизнес възможност за технологичните компании

IBM и Microsoft се насочват към прогнозирането на качеството на въздуха в азиатската страна

12:58 | 29.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Замърсяването на въздуха в Китай може да се окаже истински бизнес.

Две от най-големите технологични компании в света - IBM и Microsoft, се опитват да станат част от бързо развиващия се пазар за прогнозиране на качеството на въздуха в страните, които са топ въглеродни замърсители в света, предаде Ройтерс.

Огромни облаци от смог обгръщат Пекин, което накара властите в китайската столица да обявят два безпрецедентни “червени кода” този месец - предупреждение към 22 млн. жители на града, че силното замърсяване ще продължи повече от три дни.

Подобни сигнали разчитат на напредъка в прогнозирането на замърсяването, което става все по-важно за лидерите на Комунистическата партия, тъй като те се опитват да направят подобрения в наблюдението и управлението на прословутия смог в страната.

Интересът на властите към темата се е увеличил и поради подготовката на Китай за домакинството на Зимните олимпийски игри през 2022 г., тъй като през студените месеци смогът е още по-голям проблем.

“Увеличава се вниманието към услугите за прогнозиране на качеството на въздуха”, твърди Ю Джън, който се занимава с проучвания в Microsoft. “Все повече и повече хора се интересуват от тази технология”.

Първите прогнози започва да прави Дъстин Грзешик, геохимик от САЩ и бивш жител на Пекин, който създава Banshirne.com, безплатен уебсайт и мобилно приложение, които се появяват през 2013 г. Те предсказват в кои дни колко чист ще е въздухът, базирайки се на данни за времето и ветровете.

“Ако можете да предсказвате времето, са нужни само още няколко променливи, за да предскажете качеството на въздуха”, твърди Робърт Роуд от Berkeley Earth, базирана в САЩ неправителствена организация, която следи в реално време замърсяването на въздуха в Китай. “През повечето време емисиите не се променят толкова много”.

Сега напредъкът на технологиите може да помогне за създаването на по-сложен софтуер за прогнозиране, който да показва качеството на въздуха за 10 дни напред, като използва данните за времето, трафика и нивата на замърсяване в реално време. Такива прогнози могат да помогнат на властите да прогнозират кога да затварят училища и летища, да ограничат трафика по улиците и да отлагат спортни събития.

Microsoft и IBM започнаха да работят с властите миналата година, след като разработиха технологии за прогнозиране на замърсяването на въздуха в своите изследователски лаборатории в Китай.

Още през 2012 г. азиатската страна започна да обявява в реално време данни за наличието на прахови частици, които са под 2,5 микрона в диаметър и които могат да проникнат дълбоко в белите дробове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още