IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори червен код за замърсяване в Пекин за малко повече от седмица

От събота до вторник смогът в столицата се очаква да е на опасни за здравето нива

11:58 | 18.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските власти за втори път обявиха червен код в Пекин заради мръсния въздух, съобщи BBC. Първото такова предупреждение, давано някога, беше издадено преди малко повече от седмица.

Държавната метеорологична служба предупреждава, че от събота до вторник смогът в столицата се очаква да е на опасни за здравето нива.

Местните власти в Пекин съветват жителите да избягват излизане навън, а училищата да бъдат затворени.

Червеният код е най-високата от четирите степени в системата за предупреждение, въведена пред две години. Тя включва ограничения в използването на автомобили, както и в работата на фабриките и строителните дейности.

Правителството обеща да предприеме действия, за да се справи с високите нива на замърсяване. 

Дългосрочното излагане на високи нива от частиците PM2.5 e пряко свързано с белодробни проблеми и заболявания на дихателната система.

Според Световната здравна организация 25 микрограма на кубичен метър от PM2.5 е максималното допустимо ниво. На 8 декември в смога в Пекин бяха регистрирани малко под 300 микрограма. Този път метеоролозите очакват нивото да достигне 500 микрограма на кубичен метър.

Властите публикуваха карта, според която смогът ще покрие територия, която е с дължина близо 2000 километра и включва 12 големи градове. Най-тежко засегнати са Пекин и Шъдзяджуан.

PM2.5 са фини частици в смога с диаметър под 2,5 микрона (0,0025 милиметра), посочва BBC. Някои от тях се появяват по естествен път, например при пясъчни бури или при горски пожари, а други – при индустриалните процеси. Частиците понякога са достатъчно малки, за да достигнат белите дробове и дори да навлязат в кръвообращението.

Въглищната индустрия и отоплителните системи, които се използват интензивно през зимата в Пекин, допринасят до голяма степен за замърсяването. Фактор е и самото разположение на столицата – на юг и на изток има големи замърсяващи индустриални зони, а планините на север и на запад блокират мръсния въздух над града.

60% от енергията в Китай се генерира от въглища въпреки инвестициите във възобновяеми енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още