IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облачната индустрия все още е млада

Oracle ще продължи да работи в сферата на облачните услуги, макар че в нея няма големи възможности за растеж, твърди Лари Елисън

17:44 | 31.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изпълнителният председател на Oracle Лари Елисън заяви, че компанията ще продължи да работи в сферата на облачните услуги, въпреки че в индустрията няма големи възможности за растеж, пише Bloomberg.

Лидерството в областта все още не e достатъчно, защото дори и най-големите фирми за облачни услуги все още са сравнително малки - няма нито една с около 100 млрд. долара, твърди Елисън, визирайки вероятно годишните им продажби.

“Това показва колко много се е променил светът ни”, коментира Елисън по време на участието си в Oracle OpenWorld в Сан Франциско. “Вече не обръщаме никакво внимание” на традиционните конкуренти като SAP и International Business Machines. “Това е доста шокиращо”.

Oracle инвестира в облака, докато компанията се оказва под все по-голям натиск от страна на конкурентите си, които доставят софтуер посредством интернет връзки. В момента тя пуска нов продукт на пазара, който включва различни компоненти, в това число приложения и инструменти за клиентите, занимаващи се с електронна търговия и производство.

Въпреки че тази промяна помага на компанията да навлезе на нови пазари, тя пречи на традиционния ѝ бизнес с лицензиран софтуер.

“Намираме се в средата, наистина имам предвид средата, на генерална промяна в изчислителните процеси, което е не по-малко важно от отказването от персоналните компютри”, посочва той. 

През последните години Oracle надви Salesforce.com в облачните услуги и се втурна да се състезава със SAP и IBM. Oracle проектира продуктите си така, че да могат да бъдат продавани и доставяни по интернет, за да отговори на трансформацията на компаниите в технологичната индустрия, които увеличават разходите си за облачни услуги от доставчици като Amazon, Workday и Amazon.

Приходите ѝ обаче са подложени на натиск заради тази трансформация. През тримесечието, завършило на 31 август, продажбите на Oracle спаднаха с 1,7% до 8,45 млрд. долара. Средната оценка на анализаторите беше за 8,53 млрд. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още