IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облакът дава тласък на бизнеса на Microsoft, Google и Amazon

Компаниите за хардуер и софтуер са големите потърпевши от насочването на бизнеса към облачните услуги

13:42 | 23.10.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Amazon, Google и Microsoft успяха да надскочат очакванията на анализаторите за печалбата за третото тримесечие, което подчертава разширяващата се пропаст между компаниите, които предоставят услуги посредством сървъри, и новото поколение фирми от бума на облачните услуги. Заедно трите гиганта добавиха повече от 90 млрд. долара пазарна капитализация в следборсовата търговия, след като отчетоха финансовите си резултати в четвъртък, пише в свой анализ Bloomberg.

И трите компании разчитат на технология, идваща от мощни машини, свързани заедно в бункери с размера на футболни игрища. Тези центрове за данни могат да предоставят широка гама от услуги на по-ниска цена – персоналния и бизнес софтуер на Microsoft, електронната търговия на Amazon или уеб търсенето и рекламните алгоритми на Google.

За сравнение - технологични фирми като IBM, Hewlett-Packard, EMC и Oracle, страдат от слаб растеж или спадове, тъй като операторите на облачни услуги избягват традиционния хардуер, софтуер и услуги.

Google, Microsoft и Amazon получават допълнителни приходи, като се превръщат в продавачи на изчислителна мощност на други компании, търсещи евтини алтернативи. Като се има предвид това, големите облачни компании не купуват толкова много софтуер и хардуер от традиционните IT доставчици и отблъскват от тях потребителите, като им отдават под наем IT услугите, които те обикновено купуват от IBM, HP, EMC, Oracle и други.

"Виждате изместването към облака, за което всички говорят, а Microsoft и Amazon се възползват от него“, коментира Сид Парак, портфолио мениджър на Becker Capital Management.

В четвъртък Amazon отчете продажби, които надминаха очакванията на анализаторите. Основна причина за това се оказа подразделението Amazon Web Services, което отбелязва 78% ръст спрямо година по-рано с продажби от 2,09 млрд. долара. Това помогна на компанията да отчете печалба, въпреки анализаторите очакваха загуба.

Microsoft, която насочва все повече потребители на Office и други корпоративни инструменти за продуктивност към версии, хоствани от нейните сървъри, отчита печалба и продажби, които също надхвърлят очакванията. Приходите в сегмента, наречен „умен облак“, достигат 5,89 млрд. долара, надминавайки оценката от 5,72 млрд. долара, базирана на средната оценка на четирима анализатори, компилирана от Bloomberg.

"Въпреки че много компании развиват търговски облачни предложения, има само две имена, които движат иновациите в облачните платформи за предприятия в огромен мащаб: Amazon и Microsoft”, заяви главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

Компанията майка на Alphabet Google продава повече реклами и държи разходите под контрол, което доведе до по-добри продажби и печалба за последното тримесечие от прогнозираното, обяви компанията в четвъртък. Това ѝ позволява да продължи развитието на нейното облачно подразделение, обясни главният изпълнителен директор Сундар Пичай по време на представянето на финансовите резултати.

„Ние инвестираме доста и мислим в дългосрочен план“, посочва той.

В IBM бъдещето не изглежда толкова светло. Акциите на компанията спаднаха до петгодишно дъно след като тя намали прогнозата за печалбата си по-рано тази седмица. Като причина за това IBM Посочва забавянето на световната икономика и силния долар – фактори, които засягат бизнеса ѝ в чужбина. Друг проблем, с който се сблъсква компанията, е, че най-големите играчи в облачните услуги изграждат по-голяма част от оборудването си и пишат по-голяма част от кода си сами.

EMC, която ще бъде придобита от компанията за хардуер Dell, отчете резултати, които отговориха на сравнително ниските очаквания на анализаторите на фона на забавянето на търсенето на устройствата за съхранение на данни.

Hewlett-Packard наскоро си партнира с Foxconn Technology Group за създаването на евтини сървъри, които да бъдат продавани на доставчици като Google, а тази седмица обяви, че ще спре своята публична облачна услуги в началото на 2016 г.

Дори Oracle, която е известна със стабилността на бизнеса си в тежки времена, се сблъсква със спад в продажбите на своя нов софтуер и хардуер, докато се опитва да насочи клиентите си към облака.

По-рано този месец Amazon обяви, че пуска няколко услуги и инструменти, създадени с цел улесняване на прехвърлянето на компаниите от софтуера на Oracle към облака на Amazon. 

Коментар на главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела и на Dell Майкъл Дел пред Bloomberg вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
deant
преди 8 години
да имаш собствен сървър е по на сметка, но трябва да имаш кадърен сисадмин и .. топки да се справяш сам с проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
deant
преди 8 години
lipsva samo edin seriozen hakerski udar, kojto da vleze v korporativen account na klient na MS ili google i balona shte pukne. Vaprosa ne e dali, a koga, zashtoto nqma bezgreshna struktura.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още