IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM сви прогнозата си за печалбата след нов срив на приходите

Инвеститорите реагираха разочаровано и акцията се срина в следоборсовата сесия с над 4%

08:57 | 20.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на IBM Вирджиния Ромети. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на IBM Вирджиния Ромети. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн IBM продължава да се бори със спадащи приходи. През третото тримесечие те се сриват с 14% на годишна база до 19,3 млрд. долара (17 млрд. евро), както обяви компанията в понеделник след края на борсовата сесия. Това е 14-то последователно тримесечие с минус на този показател, изчислява Bloomberg.

Средната прогноза на анализаторите беше за  19,62 млрд. долара, което означава че базираната в Амрънк компания не оправдава очакванията на Wall Street  за пето поредно тримесечие.

Повече от половината от бизнеса си IBM прави извън САЩ. Средната стойност на американския долар срещу кошницата от валути е със 17 на сто по-висока, отколкото бе през същото тримесечие година по-рано. Но и без валутните изменения приходите на компанията падат с 1 на сто.



Нетната печалба от продължаваща дейност се срива също с 14% до 2,96 млрд. долара, или 3,02 долара за акция от 3,46 млрд. долара, или 3,46 долара за акция година по-рано.

Консолидираната нетна печалба расте до 2,95 млрд. долара, или 3,01 долара за акция, от 18 млрд. долара, или два цента за акция, година по-рано.

Печалбата от миналата година бе накърнена от данъчни такси в размер на 3,3 млрд. долара. Без специални ефекти IBM печели 3,34 долара на акция, надминавайки средните очаквания за печалба от 3,30 долара за акция. 

„През третото тримесечие отново отчетохме прогрес в трансформацията ни“, коментира главният изпълнителен директор Джини Ромети.

IBM обаче изпитва трудности с трансформацията си от класическия бизнес с компютри към модерен оператор на облачни данни. 

Впоследствие концернът понижи прогнозата си за печалбата за текущото тримесечие и сега предвижда печалба от между 14,75 и 15,75 долара за акция. Преди това прогнозата бе в диапазона 15,75 и 16,50 долара.

Инвеститорите реагираха разочаровано и акцията се срина в следоборсовата сесия с над 4%. 

IBM се свива от доста тримесечия насам. Причината е не само сериозната конкуренция в IT-бранша, но и структурният обрат в бранша. Скъпият хардуер (т. Нар. Mainframes) вече не е много търсен. Компаниите предпочитат да инвестират все повече в облака (т. Нар. Cloud Computing).

Наистина, и по отношение на приходите IBM е най-големият облачен оператор, но този бизнес все още е с доста малък дял от общите приходи. Наскоро IBM вкара своята облачна платформа Bluemix в Китай.  

Подобно на редица големи технологични компании и IBM се бори със стари задължения от корпоративното наследство. В същото време се полагат усилия за осигуряване на пазарен дял в нови обещаващи растеж области като изчислителните облаци. Но трендът в IBM не е неустойчив. Приходите падат от над три години, което накара компанията да насърчи през 2014 г. печалбата на акция чрез обратно изкупуване на книжа и намаляване на разходите.

Инвеститорите трябва да са наясно с тези рискове, докато мислят дали IBM си струва залога. Американската група взе мъдро решение, като се оттегли от скъпия бизнес с производството на полупроводници и ще плати на GlobalFoundries около 1,50 милиарда долара за това. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още