IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM се готви да излезе от производството на чипове?

Компанията може да плати 1,5 млрд. долара на Globaldoundries, прехвърляйки ѝ нерентабилния си бизнес

14:26 | 20.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен концерн International Business Machines Corp. (IBM) се съгласи да плати на Globalfoundries Inc. 1,5 млрд. долара, за да й прехвърли своето непечелившо подразделение за производство на чипове, твърдят двама източници, запознати с въпроса.

IBM ще получи и активи в размер на 200 млн. долара, което прави нетната стойност на сделката 1,3 млрд. долара, коментират източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като споразумението не е обявено официално.

Компаниите планират да разкрият сделката си днес. В неделя IBM обяви, че ще направи важно бизнес изявление в понеделник, пише Bloomberg.

След месеци преговори, главният изпълнителен директор на IBM Джини Ромети най-сетне сключи сделка за освобождаването на подразделението за производство на чипове.

В рамките на 10-годишно партньорство Globaldoundries ще снабдява IBM с процесори Power в замяна на достъп до интелектуална собственост на IBM, коментират източници. Това ще позволи на Globalfoundries да се докосне до ключова технология за производство на чипове и да гарантира снабдяването на IBM с чипове, от които тя се нуждае.

Според източниците IBM ще плати на Globaldoundries 1,5 млрд. долара за период от три години. Говорителят на Globalfoundires Кевин Кимбъл отказва да коментира. Джеймс Сиалес, говорител на IBM, не е открит за коментар.

IBM твърди, че планира днес да обяви и финансовите си резултати за третото фискално тримесечие.

Анализаторите очакват IBM да разкрие, че печалбата ѝ е нараснала до 4,32 долара на акция, според оценките, събрани от Bloomberg. Прогнозите сочат, че приходите на компанията ще спаднат за десето поредно тримесечие.

Резултатите са важни, тъй като Ромети се опитва да достигне целта си от 18 долара на акция коригирана печалба тази година, въпреки че фирмата се опитва да се справи с насочването на индустрията към изчислителните облаци.

Полупроводниците на IBM се използват в персонални компютри, игри и друго оборудване. И все пак доминацията на Intel на пазара на процесори остави IBM на втори план в индустрията за производство на чипове.

Производството на микроелектроника носи по-малко от 2% от приходите на IBM. Същевременно подразделението губи около 1,5 млрд. долара годишно, посочва източник, запознат с въпроса. Според други IBM търси купувач на своето подразделение за чипове от 2013 г. По-рано тази година компанията се фокусира върху намирането на партньор за джойнт венчър, след като не успя да намери желаещ придобиването на подразделението.

След това IBM беше готова да плати 1 млрд. долара, за да убеди Globalfoundries да вземе в свои ръце подразделението. Сумата обаче се оказа твърде малка, тъй като Globalfoundries иска 2 млрд. долара, за да компенсира загубите.

По време на преговорите Globalfoundries е показала интерес предимно към инженерите на IBM и нейната интелектуална собственост и не толкова към производствените ѝ мощности.

Въпреки че IBM иска да излезе от производството на чипове, компанията все още инвестира в полупроводници. Тя иска да запази контрола над проектирането и интелектуалната собственост на чиповете, които използва. Фирмата планира да похарчи 3 млрд. долара за научноизследователска и развойна дейност през следващите пет години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още