IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM стартира съкращенията на служители в САЩ

Действията на компанията са част от мащабния план за преструктуриране на стойност 1 млрд. долара

12:29 | 25.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
IBM стартира съкращенията на служители в САЩ

Американският технологичен концерн International Business Machines Corp (IBM) започна да съкращава свои служители в САЩ в четвъртък като част от план за преструктуриране на глобално ниво, обявен през април, съобщи запознат с въпроса източник, цитиран от Bloomberg.

Съкращенията обхващат широк набор от позиции в йерархията на най-големия доставчик на компютърни услуги в света, съобщава източникът, пожелал анонимност. Служители на компанията в САЩ са започнали да получават известия за съкращенията миналата нощ според координатора в групата Alliance@IBM Лий Конрад.

Цялостното преструктуриране ще струва на компанията 1 млрд. долара, включително и допълнителните обезщетения.

IBM обяви плана за съкращенията, след като отчете разочароващи данни за първото тримесечие през април. Базираната в Армонк, Ню Йорк, компания реализира печалба от 3 долара на акция през периода, изоставайки от 3,05-те долара, прогнозирани от анализаторите. Тогава IBM посочи, че съкращенията ще бъдат предимно в чужбина и че по-голямата част от тях ще приключи до юни.

Технологичният гигант преструктурира бизнеса си, като съкращава персонал и продаде сървърния си бизнес на Lenovo Group Ltd за 2,3 млрд. долара в усилията си да постигне целта си за оперативна печалба от 20 долара за акция през 2015 г.

Компанията вероятно ще съкрати между 6 и 8 хил. служители по целия свят, смята анализаторът в Oracle Investment Research Лорънс Балтър, изхождайки от обявените разходи в размер на 1 млрд. долара. Това би означавало, че IBM ще се раздели с 2% от работната си сила, която възлиза на 434 246 души към 31 декември 2013 г.

Alliance@IBM обяви на уебсайта си, че 121 служители са били съкратени от хардуерния отдел на компанията „Системи и технологии“, който отчете спад на приходите от 17% през последното тримесечие.

„Промените са константа в технологичната индустрия и трансформацията е ключова част от нашия бизнес модел“, обяви компанията в изявление в четвъртък, без да съобщава детайли за съкращенията. „Следователно известните промени в работната сила са постоянна необходимост за за нашия бизнес. Имайки предвид конкурентния характер на нашата индустрия, не обсъждаме публично подробности относно намеренията ни, свързани с персонала“.

Планът на стойност 1 млрд. долара отбелязва увеличение на разходите на IBM, свързани със съкращаването на работната сила през последните години. Компанията похарчи 803 млн. долара в тази област през 2012 г. и 440 млн. долара през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още