IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на IBM отбелязват девето поредно тримесечие на спад

Компанията залага все повече на развитието на услугите, свързани с изчислителните облаци

12:45 | 18.07.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен концерн International Business Machines Corp. (IBM) отчете девето поредно тримесечие на спад в продажбите, причинен от по-слабото търсене на хардуер и компютърни услуги. Това подчертава допълнително неотложността на плана на компанията да започне да получава повече приходи от новите си бизнеси като този с изчислителни облаци, пише Bloomberg.

Приходите през второто тримесечие са спаднали с 2% спрямо година по-рано до 24,4 млрд. долара. За сравнение, очакванията на анализаторите бяха за средно 24,1 млрд. долара.

Коригираната печалба се увеличава до 4,32 долара за акция, което е с 1 цент по-високо от очакваното от експертите. Скокът е стимулиран от намаляването на разходите и обратното изкупуване на акции.

Главният изпълнителен директор Джини Ромети залага на това, че компаниите искат да съхраняват своята информация и софтуерни приложения на разстояние, в облака, ето защо имат нужда IBM да им помогне да се справят с огромния обем информация, която трупат.

От своя страна, Ромети призовава инвеститорите за търпение, като организира обратни изкупувания на акции, за да ги убеди да изчакат инфлексната точка, в която новата технология ще може да насочи компанията в правилната посока.

IBM потвърждава прогнозата си за коригирана печалба от 18 долара на акция тази година и 20 долара на акция за следващата. Част от тази експанзия се основава на растежа на продажбите в сферата на облачните технологии, които са нараснали с 50% през първите шест месеца на годината спрямо същия период през 2013 г.

Растежа на облака

Очакванията са облачният бизнес на компанията да ѝ донесе годишни приходи в размер на 2,8 млрд. долара, в сравнение с прогнозата за годишни приходи от 2,3 млрд. долара, дадена през първото тримесечие. Това е само една малка част от общо 100-те млрд. долара приходи на IBM за 2013 г.

Има и признаци на подобрение в области, в които IBM не показваше добри резултати. Продажбите в Бразилия, Русия, Индия и Китай са намалели с 2 на сто, докато през първото тримесечие спадът беше 11%.

Продажбите на мейнфрейм сървърите са намалели с 1%. Това е подобрение в сравнение със срива от 40 на сто през първото тримесечие.

И все пак акциите на IBM поевтиняха с 1,4% в края на търговията вчера. Глобалните продажби на услуги, които обикновено съставляват повече от половината от бизнеса на компанията, са отчели спад с 1 на сто до 13,90 млрд. долара.

Приходите от софтуер пък са се увеличили с 1 на сто спрямо година по-рано, достигайки 6,5 млрд. долара, но има забавяне спрямо ръста от 2% през предходното тримесечие. Дори с подобряването на продажбите на мейнфрейм сървъри общите продажби на хардуер са се сринали с 11%.

Лицензионен модел

Когато компаниите прехвърлят данните си в изчислителни облаци, софтуерът и информацията могат да се съхраняват на отдалечени сървъри, вместо в инсталирани в едно помещение.

В миналото много софтуерни предложения бяха продавани на потребителите на базата на модел за лицензиране, при който клиентите плащат авансово за правото да използват инструментите за определен период от време. С базираните в облака услуги много от предложенията клиентите могат да плащат, когато ползват, което им двама възможността да бъдат по-ефективни и да намалят общите си разходи.

Заради нарастването на облачния бизнес на IBM се увеличават страховете, че той може да отнеме от приходите от традиционния модел на продажби, твърди Амит Дарианани, анализатор в RBC Capital Markets. Междувременно приходите от услуги понасят удар, тъй като клиентите оказват натиск върху IBM да намали таксите си.

Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още