IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на IBM отбелязват девето поредно тримесечие на спад

Компанията залага все повече на развитието на услугите, свързани с изчислителните облаци

12:45 | 18.07.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Натиск върху цените

„Представянето ни продължава да отразява натиска върху цените и предоговарянето на договорите с клиентите, както и намаляването на избираемите проекти“, посочва главният финансов директор на IBM Мартин Шрьотер по отношение на аутсорсинг бизнеса на компанията.

Преди излизането на резултатите в четвъртък акциите на IBM повишиха цената си с 2,6% тази година, подкрепени от обратното изкупуване на акции, благодарение на което броят на акциите в обращение достигна по-малко от 1 млрд. в края на юни тази година. Това е първият път от 1999 г. насам, в който те попадат под този праг в края на тримесечие. 

IBM приключи тримесечието с 9,7 млрд. долара в брой, почти без промяна спрямо края на март, след като разпредели 1,1 млрд. долара за дивиденти и даде 3,7 млрд. долара за обратно изкупуване на акции.

Нетната печалба се покачи до 4,1 млрд. долара, или 4,12 долара за акция. Година по-рано сумата беше 3,2 млрд. долара, или 2,91 долара за акция.

Сделката с Apple

Тази седмица стана ясно, че IBM ще подкрепи развитието на повече от 100 мобилни приложения за бизнеса, подходящи за Phone и iPad на Apple, които ще помогнат на служителите да вършат повече неща на устройствата, отколкото просто да преглеждат имейлите и календарите си.

Двете компании предвиждат, че корпоративните клиенти все повече ще използват мобилните си устройства за изпълнението на ежедневните си задачи на своите работни места, в това число за управление на веригата за доставки и за задачите, свързани с човешките ресурси.

Отделно от това IBM дава повече от 1 млрд. долара за създаването на нова група около нейния суперкомпютър Watson, който позволява на потребителите да анализират големи обеми от информация.

За да преструктурира бизнеса с изчислителни облаци, Ромети сключи сделка за придобиването на SoftLayer Technologies през 2013 г. срещу сумата от 2 млрд. долара, а тази година отдели допълнително други 1,2 млрд. долара, за да укрепи центровете за данни на IBM.

“Техният успех през следващите пет до десет години ще е свързан с облака“, посочва Даниел Ивс, анализатор в FBR Capital Markets. “Това е повече от просто стратегически фокус на компанията“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още