IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM влага 3 млрд. долара в разработка на чипове

Технологичният концерн е единствената голяма компания, която залага на нови, въглеродни чипове

10:09 | 10.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
IBM влага 3 млрд. долара в разработка на чипове

Американският технологичен концерн IBM иска да направи следващия пробив в индустрията с чипове с помощта на милиардни инвестиции. Американската компания ще вложи 3 млрд. долара през следващите пет години в разработване на чипове, обяви IBM в сряда, цитирана от Ройтерс.

IBM се надява с ръст в иновациите си да съживи изпитващото затруднения хардуерно подразделение. През миналата година IBM инвестира за развойни дейности в цялата група 6 млрд. долара.

След една седмица групата възнамерява да представи финансовия си отчет за второто тримесечие. През първото тримесечие на годината продажбите на подразделението на хардуер отчетоха спад с 23 на сто, а компанията като цяло отчете най-слабите си продажби от пет години насам. 

IBM се надява да намери начини да свие размера на силициевите чипове, за да ги направи по-ефективни, и за тази цел експериментира с нови материали, които да се използват в създаването на чиповете. Затова групата изследва нови материали за производство на чипове, като въглеродни нанотръби, които би трябвало да бъдат по-стабилни и устойчиви на топлината от материалите, които се използват в момента, и да позволяват по-бързо свързване.

„Посланието към нашите инвеститори е, че ние вярваме в тази област", заяви Том Росамилия, старши вицепрезидент на Systems and Technology Group към IBM.

По време на брифинг за инвеститорите през май главният финансов директор на IBM Мартин Шрьотер заяви, че новите изследвания и развойната дейност са от съществено значение за освежаването на хардуерното подразделение, което се очаква да се стабилизира през 2014 г. и да започне да расте през 2015 г.

Широко използваните в момента силициеви чипове според IBM вече не предлагат големи възможности за по-нататъшно развитие, заяви тогава Шрьотер. Затова компанията ще залага на по-малки и по-ефективни компютърни процесори. 

Американците са единствената голяма компания, която инвестира в изследвания за въглеродни чипове. Тъй като търсенето на възможности за постигане на по-бързи скорости расте, инвестицията може да изстреля компанията доста напред пред конкуренти като Oracle и HP, смятат Ричърд Дохърти, директор изследвания в Envisioneering Group от Сийфорд. 

IBM вече започна изследвания над друго сравнително непознато вещество – графена - чист въглерод, през който според IBM електроните могат да се движат 10 пъти по-бързо, отколкото през силиция. Компанията планира да инвестира повече в научни изследвания в тази област.

Новите чипове ще дадат възможност за по-бързи изчислителни процеси, които могат да доведат до създаване на изкуствен интелект и компютри с висока когнитивна мощност. Компанията се надява, че инвестициите в тази област ще доведат до създаване на технология, която позволява на компютърните системи да доближават по ефективност, размери и мощност човешкия мозък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още