IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM придобива дигиталните активи на Weather Co.?

Сделката може да достигне 2 млрд. долара

13:15 | 28.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

International Business Machines (IBM) е близо до сключването на сделка за придобиването на дигиталните операции и тези с данни на Weather Co., собственикът на Weather Channel, пише Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Според тях сделката може да достигне повече от 2 млрд. долара и вероятно ще бъде обявена най-рано в сряда. Тя не включва бизнеса с традиционни телевизионни канали, но в нея влизат дигиталните операции - уебсайт и приложение, интелектуална собственост, инфраструктура и данни.

IBM е особено заинтересована от подразделението WSI на Weather Co., което притежава технологии и данни за прогнози за времето, които компанията събира, използва и продава лицензи на други фирми - от авиокомпании до застрахователи.

Weather Co. е собственост на консорциум, включващ фирмите за дялово инвестиране Bain Capital, Blackstone Group и NBCUniversal на Comcast. Те купиха компанията през 2008 г. за близо 3,5 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Weather Co. Дейвид Кени се очаква да се присъедини към екипа на IBM след приключването на сделката, твърди един от източниците.

Weather Co. е ухажвана от различни потенциални купувачи. Преди повече от година на Google беше предложена възможността да наддава за дигиталните активи на Weather Channel, но интернет гигантът не беше заинтересован, твърди източник, запознат с въпроса.

Weather е позната най-вече с Weather Channel и нейните приятелски настроени метеоролози като Джим Канторе. Но перспективите пред телевизионния канал не са особено ясни в една тежка медийна среда, в която потребителите се отказват от кабелните пакети. Това поражда страхове, че по-малките мрежи като Weather Channel няма да могат да увеличават абонаментните си такси.

Weather Co. и IBM вече имат едно партньорство, сключено по-рано тази година. Идеята беше да се съчетаят метеорологичните данни и прогнозите с облачните услуги и анализа на IBM, така че да се създадат нови начини за поднасяне и продаване на данни за времето, както и друг тип бизнес решения за различни индустрии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още