fallback

Бизнесът настоява новите лични карти да са с чип

АИКБ не приема мотивите за оскъпяване на документите и иска електронно управление

11:25 | 24.03.16 г. 7

Ако отпадне вариантът новите лични карти да са с чип, ще се бламира очакваното от бизнеса електронно управление. Това се казва в позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по повод работата в парламента по Законопроекта за електронната идентификация.

Припомняме, че вътрешната комисия в НС отхвърли текстовете в проекта,  според които трябваше да се заложи възможността да има електронен чип в личните карти, за да се улесни електронното управление. Това стана по искане на ГЕРБ с мотива, че тези електронни лични карти биха били по-скъпи. 

Асоциацията изразява несъгласието си с отпадането на текстовете от законопроекта, свързани с въвеждането на електронен носител за записване на данни с електронна идентификация в новоиздаваните лични карти.

Бизнесът не приема мотивите за оскъпяване на документите, тъй като предимствата от подобна възможност са несравнимо по-значими.

Новият вид лични документи могат да бъдат издавани не кампанийно (веднага), а постепенно, при изтичане на срока на валидност на настоящите карти на гражданите или при тяхно изрично заявление за това, се казва в становището. Там се допълва, че електронният носител в личната карта дава надеждна и приемлива гаранция за защита на данните на лицата, като при това им осигурява достъп до редица пестящи време и средства услуги, нещо, което безспорно е полезно както в личен план, така и за обществото като цяло.

Освен всичко друго електронната индентификация в личните документи е мощен инструмент против корупция и изборни измами, а гаранция за нейната безопасност и удобство е фактът, че е възприета в останалите държави в Европейския съюз, смята Асоциацията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 12.09.22 г.
fallback