IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът настоява новите лични карти да са с чип

АИКБ не приема мотивите за оскъпяване на документите и иска електронно управление

11:25 | 24.03.16 г. 7
Бизнесът настоява новите лични карти да са с чип

Ако отпадне вариантът новите лични карти да са с чип, ще се бламира очакваното от бизнеса електронно управление. Това се казва в позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по повод работата в парламента по Законопроекта за електронната идентификация.

Припомняме, че вътрешната комисия в НС отхвърли текстовете в проекта,  според които трябваше да се заложи възможността да има електронен чип в личните карти, за да се улесни електронното управление. Това стана по искане на ГЕРБ с мотива, че тези електронни лични карти биха били по-скъпи. 

Асоциацията изразява несъгласието си с отпадането на текстовете от законопроекта, свързани с въвеждането на електронен носител за записване на данни с електронна идентификация в новоиздаваните лични карти.

Бизнесът не приема мотивите за оскъпяване на документите, тъй като предимствата от подобна възможност са несравнимо по-значими.

Новият вид лични документи могат да бъдат издавани не кампанийно (веднага), а постепенно, при изтичане на срока на валидност на настоящите карти на гражданите или при тяхно изрично заявление за това, се казва в становището.

Там се допълва, че електронният носител в личната карта дава надеждна и приемлива гаранция за защита на данните на лицата, като при това им осигурява достъп до редица пестящи време и средства услуги, нещо, което безспорно е полезно както в личен план, така и за обществото като цяло.

Освен всичко друго електронната индентификация в личните документи е мощен инструмент против корупция и изборни измами, а гаранция за нейната безопасност и удобство е фактът, че е възприета в останалите държави в Европейския съюз, смята Асоциацията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Miraka
преди 8 години
Кео му е същото? В чипа имаш "електронен подпис" и вместо да ходиш на опашки по институциите, ще можеш да вършиш всичко от вас. Държавата няма да има достъп до нещо, до което е нямала достъп и до сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Не смятам, че тези данни ще се съдържат в самата лична карта. По-вероятно е чипът да оторизира достъпа до такива системи.----то същото! Дали ще можеш да ми четеш пощата или ще имаш паролата за вход - няма значение за крайният резултат - първа крачка пълното обезличаване на индивида и превръщането му в био-робот!Няма да я бъде тая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
brababara
преди 8 години
Въобще си нямаш идея за какво става въпрос ама пишеш глупости. На чипа не се съдържа нищо друго освен криптографски ключове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 години
е като ти го има ЕГН-то вътре, дали не може да се стигне до всичко гореизброено от теб, дето даже НЕ го пише в статята :) .... и не е престъпление :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
atraikov
преди 8 години
Не смятам, че тези данни ще се съдържат в самата лична карта. По-вероятно е чипът да оторизира достъпа до такива системи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
SS-23
преди 8 години
В личните карти няма място нищо друго, освен физическа информация за лицето и ЕГН.От къде на къде вътре ще наблъскат всякакви други лични данни - осигуровки, данъци, банкови сметки (които деюре никой не е длъжен да има) и т.н... Всякаква допълнителна информация, различна от тази , която идентифицира физически лицето е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ срещу личността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
mapto
преди 8 години
"Новият вид лични документи могат да бъдат издавани не кампанийно (веднага), а постепенно, при изтичане на срока на валидност на настоящите карти на гражданите или при тяхно изрично заявление за това, се казва в становището."Само, че при такъв сценарий Цецо няма да може да напълни партийните каси както Румен Петков го направи преди години. А на Цецо му е трудно да измисли друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още