IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски регулатор е на път да одобри сделката на Toshiba и Canon?

Въпреки това властите ще забранят споразумения с подобна необичайна структура, твърдят източници

14:02 | 30.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японският антимонополен регулатор е на път да одобри придобиването на подразделението на Toshiba за медицинско оборудване от Canon, пише местният вестник Nikkeri, макар че добавя, че регулаторът ще забрани по-нататъшното използване на необичайната структура на сделката при други придобивания, предава Ройтерс.

Toshiba, която беше засегната от счетоводен скандал и бърза да привлече средства, преди да отчете фискалната си година, която приключи в края на март, организира продажбата за 665,5 млрд. йени (6,5 млрд. долара) по необичаен начин, който може да отчете постъпленията още преди сделката да е одобрена от регулаторите.

По това време някои антитръстови и счетоводни експерти заявиха, че структурата на сделката е под въпрос, въпреки че признаха, че тя не е нарушила никакви правила.

Бизнес ежедневникът Nikkei пише, че комисията в бъдеще ще забрани схеми, които позволяват на продавача да получи в аванс парите си от купувача преди регулаторното одобрение.

Комисията е отказала да коментира написаното от вестника, както и други слухове, но посочва, че ще информира медиите в Токио днес в 15 ч. местно време.

По-рано източник, запознат с въпроса, заяви, че комисията разследва Canon за възможно нарушаване на законите чрез сделката с Toshiba Medical. Източникът отказва да разкрие самоличността си, защото не е упълномощен да говори пред медиите.

Canon пък не желае да коментира въпроса. Говорителят на Toshiba заяви в четвъртък, че компанията се е консултирала с експерти за сделката и няма никакъв проблем с процеса на продажбата от законова гледна точка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още