IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba продава активи за 5,9 млрд. долара

Компанията инвестира в бизнеса си с чипове

17:59 | 17.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японският гигант Toshiba Corp. обяви, че продава активи на стойност 5,9 млрд. долара и прави голяма инвестиция в своя бизнес с чипове. Въпреки това акциите ѝ продължават да поевтиняват на фона на слуховете, че американските власти разследват счетоводните практики на енергийното ѝ подразделение Westinghouse, предава Ройтерс.

Конгломератът бърза да се отърси от миналогодишния счетоводен скандал за 1,3 млрд. долара и да се справи с част от проблемите на своя бизнес, чието лошо представяне е било прикривано от години фалшификации на резултатите.

Главният изпълнителен директор на Toshiba Масаши Муромачи, който вече обяви съкращаването на над 10 хил. работни места, ще представи новата бизнес стратегия на компанията в петък. Но вероятно ще прекара по-голяма част от времето, отговаряйки на въпроси за отлагането на решенията на счетоводните неволи на компанията.

Американските власти отвориха случая, въпреки че компанията вече е разследвана в Япония. Министерството на правосъдието и Комисията по ценните книжа в САЩ разглеждат възможността за измама.

Слухът, който доведе до 8% спад в цената на акциите на Toshiba, се появи, след като тази седмица компанията обяви, че е допуснала седем допълнителни счетоводни грешки, които преди това не са били известни.

Дори и потенциалната продажба на подразделението за медицинско оборудване на Canon, на която Toshiba се надява, тъй като ще ѝ донесе средства, необходими за преструктурирането, доведе до редица противоречия.

За да завърши продажбата, Toshiba прехвърли подразделението на специална компания. Ходът е необичаен, но ще позволи да обяви постъпленията от продажбата през текущата година, дори и при проточване на регулаторните действия, твърди Юкихико Шимада, анализатор на SMBC Nikko Securities. 

Наддаващата също за подразделението за медицинско оборудване Fujifilm Holdings направи изявление, в което се оплаква, че начинът, по който Toshiba е подходила към продажбата, е подигравка с антимонополните закони. Въпреки това компанията отказва да посочи дали ще предприеме някакви правни действия по въпроса. Toshiba все още не е коментирала това изказване.

В опит да остане конкурентоспособна на пазара на чипове, в четвъртък Toshiba обяви, че планира да инвестира 360 млрд. йени (3,2 млрд. долара) в рамките на тригодишен период за изграждането на нова производствена база за чипове в Япония.

Освен това продава своя бизнес с бяла техника, чиито приходи през изминалата фискална година достигнаха 225 млрд. йени. Купувачът е китайската Midea Group. Условията на сделката все още не са финализирани.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още