IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba разкри още счетоводни грешки

Компанията обеща да подобри вътрешния си контрол

20:43 | 15.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японската компания Toshiba разкри допълнителни счетоводни нередности, след като миналогодишният счетоводен скандал разпали съмнения за ангажимента на компанията за подобряване на прозрачността, предава Ройтерс.

Конгломератът обяви, че е завишил печалбата си с още 5,8 млрд. йени (51,30 млн. долара) преди данъчното облагане заради седем нови счетоводни грешки.

Toshiba заяви, че компанията е трябвало да се справи със загуби във финансовите отчети за две тримесечия до декември, но не ги е обявила публично, защото размерът им е бил под прага, изискващ разкриването им пред регулаторите.

Във връзка с отговорността за последните грешки Toshiba заяви, че е “наказала” още 40 служители, в допълнение към онези 26, които преди това понесоха наказания. Компанията не посочва каква е била формата на наказанието.

Освен това Toshiba заяви, че се стреми да засили вътрешния си контрол, като наема постоянен одитор, който ще наблюдава финансите ѝ, за да гарантира, че компанията спазва всички регламенти. Toshiba “ще положи усилия за подобряване на вътрешния контрол и корпоративната си култура”, посочва тя в официално изявление.

Конгломератът обяви своята бизнес стратегия за следващата фискална година, която според анализаторите ще включва планове за стимулиране на финансите чрез продажбата на бизнес единици.

В резултат от счетоводния скандал главният изпълнителен директор Масаши Муромачи обяви съкращаването на повече от 10 000 работни места и план за продажбата на бизнеса с лаптопи и продукти за дома, които не генерират печалба.

Миналата седмица Toshiba заяви, че дава изключителни права на Canon за водене на преговори за придобиването на нейното подразделени за медицинско оборудване. Източник твърди, че офертата на Canon е за над 6 млрд. долара.

Средствата от сделката ще помогнат на Toshiba да се откаже от плана си да поиска още 1,8 млрд. долара допълнителни заеми от Sumitomo Mitsu Banking Corp., Mizuho Bank и Sumitomo Mitsui Trust Bank, твърдят източници, запознати с въпроса. Крайният срок за финализирането на сделката е петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още