IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple отново ухажва Китай

Компанията ще отвори център за проучвания и развитие в азиатската страна

09:21 | 17.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple увеличава инвестициите си в Китай - един от най-големите, но и изпълнени с все повече предизвикателства пазари за компанията. Технологичният гигант ще изгради своя първи център за проучвания и развитие за Азиатско-тихоокеанския регион в страната, обяви главният му изпълнителен директор Тим Кук, цитиран от Ройтерс.

Кук обяви новината по време на пътуването си до Китай, което е поне второто му през последните четири месеца. Това се случва на фона на спада в търсенето на смартфоните на Apple във втората най-голяма икономика в света, докато правителството остава особено чувствително към чуждестранните технологични компании.

Новият център за проучване и развитие на Apple ще бъде изграден до края на годината, заяви Кук пред вицепремиера Джан Гаоли, един от най-високопоставените представители на властите в страната, съобщава китайската телевизия CCTV.

Центърът ще обедини инженерния и оперативния екип на Apple в Китай и ще има за цел да засили връзките на компанията с партньори и с университетите, коментира фирмата в изявление.

Новината идва, след като ръководителят на китайския технологичен регулатор през май каза на Кук, че се надява, че Apple може да задълбочи сътрудничеството си със страната в сферата на научната и развойна дейност, както и информационната сигурност.

Продажбите в Китай, Хонконг, Макао и Тайван някога бяха смятани за следващия двигател на растежа на Apple. Те обаче се свиха с една трета през фискалното трето тримесечие, след като бяха скочили повече от два пъти година по-рано.

Забавянето на икономическия растеж на Китай също носи притеснения за перспективите на Apple в страната. Онлайн магазини за електронни книги и филми на американската компания бяха спрени в страната, след като през март Пекин затегна регулациите най-вече за чуждестранните фирми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още