IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mastercard: Източването на безконтактни карти на минувачи с ПОС терминали е мит

Сценарият „купувам терминал и започвам да приемам плащания“ не съществува, твърди Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България и Македония

08:15 | 09.09.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Източването на безконтактни карти на нищо неподозиращи минувачи посредством мобилни ПОС терминали е мит. Това заяви за Investor.bg Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България и Македония.

„През последните години подобна информация периодично излиза в интернет и други медийни канали, но до момента няма потвърждение за нея и до нас не са постъпвали сигнали за източени по този начин карти. Банките, с които работим, също не са ни информирали за такива случаи на злоупотреба. Това се отнася не само за България, а и за цяла Европа, където безконтактните карти са широко разпространени – технологията се използва в 45 европейски страни, 10 от които с повече от 5 милиона безконтактни карти или устройства в обръщение“, коментира още тя.

Темата за източването на карти посредством ПОС терминали нашумя значително напоследък, а в ефира на Bulgaria On Air Надя Петрова от „Икономическа полиция“ сигнализира за подобни случаи. Тя обясни, че измамата се случва чрез ПОС терминал, който работи с интернет сигнал, а разстоянието, което е необходимо, за да сработи устройството, е 15 сантиметра.

„Нормално е около новите технологии, каквито за България са безконтактните плащания, да съществуват митове.“, добави Манова.

По думите ѝ потребителите трябва да знаят, че безконтактните карти са също толкова сигурни, колкото картите с EMV технология. Те разполагат със защита от скимиране и клониране посредством вградени предпазни технологични мерки на няколко нива.

„В безконтактен режим данните между картата и ПОС терминала се обменят посредством уникални криптирани динамични кодове, които съдържат ограничена информация, недостатъчна за потенциални злоупотреби – нито името на картодържателя, нито кодовете за допълнителна верификация или ключове могат да бъдат прочетени. Трансакцията се осъществява посредством NFC технология при приблизително 5 см разстояние между картата и устройството и само ако е активирана от касиера, за да се гарантира, че се случва по желание на картодържателя", обясни още регионалният мениджър на Mastercard за България и Македония.

От своя страна потребителите трябва да спазват няколко основни съвета, свързани с безопасността, но те са същите като при всички останали карти. От Mastercard посочват, че е задължително подробното запознаване с препоръките за сигурност на банката-издател, както и отговорното отношение на клиента към картата като платежен инструмент.

Самият потребител е добре да запомни PIN кода си, а това е най-добрият начин за съхраняването му. Освен това е хубаво да се пазят касовите бележки при покупка с карта, да се проверяват месечните извлечения и да се ползват услугите за SMS известия или такива по имейл, което е безплатно.

„При подозрителни трансакции в извлечението, картодържателите следва да докладват на своята банка или финансова институция. В случай на изгубена или открадната карта, потребителите трябва да се свържат с банката-издател на картата, възможно най-бързо, защото тя е най-добрият им защитник", допълни Манова.

Тя твърди, че картите не се нуждаят от допълнителна защита от прочитане от разстояние, защото такава заплаха от злоупотреби не съществува.

"Безконтактните карти са  точно толкова добре защитени, колкото чип картите, тъй като  и те са базирани на EMV технологията", категорична е Ваня Манова.

По думите на Надя Петрова от „Икономическа полиция“ устройствата, с които са извършвани нарушения, са поръчвани по интернет. На въпрос на Investor.bg как може да се регулира този процес, за да не се стига до нарушения, от Mastercard посочиха, че зад всеки търговец стои финансова институция, която предоставя ПОС терминала и гарантира сигурна и безопасна услуга за търговците и за потребителите.

"В интернет може да се  поръча всичко, вероятно и ПОС  терминал, но за да се осъществи  плащане на такъв ПОС терминал, той трябва да бъде регистриран  в системата на лицензирана  финансова институция, която да  има сключен договор с търговец  за приемане на плащания", обясни  тя. Самото сключване на такъв  договор е възможно след преминаването  на определени процедури.

"Сценарият „купувам терминал  и започвам да приемам плащания“  не съществува", обясни Манова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 4
ert
преди 7 години
Транзакциите може да ги оспориш, но си е разправия и няма никаква гаранция за успех. Знаеш ли колко е лесно като плащаш с кредитна карта да ти запишат номера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
SS-23
преди 7 години
Да е мит, да е мит ... колко да е мит ?!Аз така е не разбрах, не ми стана ясно - каква обективно-технологича причина, наложи изобщо тия т.н. "безконтактни" карти? Какво продиктува степента на защитеност на картата (с ПИН) да падне с ... 25 лева ? Да считам ли, че баМката счита, че 25 лева "не са пари" и могат и да не се защитават?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
misanthrope
преди 7 години
Кое не разбираш? Остави гарата и рент-а-кара идеята е, че ако ти източат картата, можеш да оспориш транзакциите и има голяма вероятност да ти върнат парите. Кеша също може да се краде, той е съвсем незащитен ни от пин ни от код и окрадат ли те ( на гарата, на площада, в метрото, в таксито, в хотела) няма почти никаква вероятност да ти го върнат, а трябва да носиш пари някак нали? Иначе, мисля че съвсем точно ти обясих, защо стратегията харчи кеша и пази картата за резерв е абсолютно погрешна. Обратната е по-успешна - плащай с карта и пази кеша за резерв. Кеша върви винаги и навсякъде, за карата трябва ПОС все пак, работещ. Къде виждаш логика това да ти е резерва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
ert
преди 7 години
Нещо не разбирам, за няколкото хиляди евро е нормално, но това за гарата не го разбирам. Може да си със самолет, но после има рент а кар, а не гара. Поне гара не се вързва с няколко хиляди евро.А за Гърция, ние плащаме в брой. Носим и карти, но те са главно за резерв, ако нещо се наложи да се плаща за сума над кеша който носим. Обикновено не се налага да ги ползваме. Иначе и картите се крадат, не знам защо мислите че не могат да ви ги свият по време на почивката и да останете без пари и без карта.Особено ако е кредитна карта после много лесно се източва ако я имаш физически и видиш и кода за потвърждение на гърба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Зависи какво наричаш малка селска таверна. И в България в малките селски няма пос. Навсякъде в Гърция, където има що-годе сериозен поток от туристи, има ПОС, защото хората искат да ти дадат възможност да си харчиш парите. Разбира се, винаги има вероятност да няма ПОС или да не работи, за това си носи човек кеш, но гледа да плаща с карта и да си държи кеша, просто е. Ако случайно нямаш КЕШ, преди да поръчваш питаш, имате ли ПОС? Ето, за това вдигат шум, защото има страхливи ***, които нямат културата да ползват карти и се боят че някой ще ги окраде през водопровода, дават си пина на разни измамници, не си го сменят и прочие. Картите са много удобно и бих казал изгодно нещо, НО трябва да имаш културата да ги използваш, като всеки инструмент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
sdar
преди 7 години
Точно за Гърция не ми говори за карти. В малките селски таверни обикновено нямат никакви терминали и приемат само кеш, знам го от опит. Да седнеш да хапнеш, приятел от компанията уж да почерпи по повод и после да извади карта :) да ама, не ... А кеш нямаше достатъчно. Е нищо, платих в брой вместо него, за да не ставаме за резил. Другото място където положението почти навсякъде е карти йок е като отидеш на плажно заведение, то е и нормално защото не им се вързва на хората да покриват разходи по ПОС терминала за дейност няколко месеца в годината. Като цяло гърците са много по-кешово ориентирани отколкото българите, просто по-трудно се лъжат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
А и още нещо да ти кажа за кеша... преди известно време ходих в Запдана Европа, в една юго-западна държава ( да не казвам имена) На едно място си платих с карта и веднага ми се видя подозрително, че прекара магнитната лента и не искаше ПИН но... няма нищо незаконно и си замълчах. След около месец, с няколко транзакции от щатите ми източиха няколко хиляди лева от картата. Усетих ги на следващия ден ( нямаше наличност). Отидох в банката и оспорих транзакциите. След месец и половина банката прие, че това е измама и ми върнаха парите. Каква е алтернативата? Да тръгна за Европата с няколко хиляди евро в джожба ( да, не преувеличавам, за да си платя хотела и храната и забавленията за 5-6 дена са си няколко хиляди лева) и да ме оберат на гарата да кажем. Остави, че ще се окажа в чужда страна без стотинка, ама и .. как мислиш, дали ще ми ги върнат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Че кой те кара да имаш безконтактна карта? Като искаш, ползвай си кеша или пък не си активирай безконтактната функция и няма да работи - винаги ще иска пин. А в Гърция да си плащаш на ПОС си е нещо нормално, макар и не безконтактно. После, дори да източат, не могат повече от 20 лева да ти вземат на една транзакция. Много по-опасно е да те светнат през някой интернет магазин или на някой ПОС който работи с магнитна лента и не изисква ПИН, каквито у нас почти няма, но по Европата има и крадат да ти кажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
sdar
преди 7 години
Абе мит ... Ако беше мит едва ли щеше да го коментира.Ясно е, че ПОС-а трябва да е вързан в системата, обаче какво ти пречи да направиш някоя схема? Например регистрираш някакво магазинче на името на някой от малцинствата, там съответно вързваш ПОС-а, уж за обекта, а после правиш каквото искаш. Като цъфне проблема след 1-2 месеца, закриваш всичко или оставяш да се разправят с човека от малцинството :) И после пак отначало.А това за 15см., нашите гении предполагам може да подобрят антените на ПОС-а и да вдигнат разстоянието на метър например. Това си е техника, те къде по-сложни неща са оправяли, че някакъв ПОС няма да могат да модифицират.Интересно, защо у нас все се опитват да те вкарат във филма, а в други страни като една западнала Гърция например си ползват свободно кеш и нямат проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още