IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк нанася удар на Airbnb

Нов закон предвижда по-големи глоби за част от предлагащите домовете си под наем

20:11 | 24.10.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Закон, подписан в петък от губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо, ще доведе до налагането на големи глоби на потребители на Airbnb, предизвика вълнения в Ню Йорк, след като стана ясно, че хиляди хора, предлагащи места за нощувка в Ню Йорк може да нарушават новите правила, пише Wall Street Journal.

Със суми до 7500 долара ще бъдат глобявани онези, които нарушават забраната от 2010 г. за наемане на цели апартаменти за период до 30 дни, ако собственикът на дома не е у дома по време на престоя.

Том Кайлър, един от критиците на Airbnb, който живее в близост до Times Square, твърди, че законът предвижда нов удар срещу платформата. Кайлър посочва, че този уикенд е чул, че има парти в сградата, в която живее от 1979 г., като смята, че виновници за шума са гости в апартамент, предлаган в Airbnb.

“Вече говорих с хазяина за това и му казах, че не одобряваме случващото се”, коментира мъжът. “Но сега мога да кажа: “Наясно ли сте с новия закон, който беше приет? Предвижда се голяма глоба”.

Демократът Андрю Комо подписа документа след ожесточено лобиране от двете страни. Демократите държат на по-строги регулации на наемането на места през Airbnb.

Поддръжниците на закона твърдят, че Airbnb е изострила недостига на жилища на достъпни цени в Ню Йорк. Освен това услугата носи рискове за безопасността и за проблеми с качеството на живот, посочват още те.

В сектора на технологиите и иновациите законът е критикуван остро, като задушаващ иновациите и засягащ средната класа нюйоркчани, която печели чрез отдаването под наем на домове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 3
MZ/X
преди 7 години
За разлика от теб аз съм ползвал много пъти Airbnb и и още при пристигането ми съм срещал враждебни съседи, които превантивно са ме предупреждавали, че ще викнат полиция ако вдигам шум. Ако си мислиш, че Airbnb няма платени лобисти, много се лъжеш.Проблемът с Airbnb е реален и в Барселона, Ню-Йорк и много други градове имаше масови улични протести на жители на града срещу Airbnb. Аз лично винаги се опитвам да не преча на съседите, но осъзнавам, че англичаните дошли на ергенско парти едва ли ще са толкова тихи като мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
пич, жестоко се бъркаш ако мислиш че някой по върховете на властта ще си мръдне пръста за нещо изобщо ако не е свързано с пари.трябва да си тотален наивник, за да си помислиш че това се прави в интерес на съседите, вместо хотелите.казуса е 100% лобистки, при това ако не мине регулацията са готови да "демонстрират" колко НЕбезопасни квартири са това с ВСЯКАКВИ методи. хотелските вериги губят стотици милиони от airbnb! особено в големите градове. и те уверявам, че хотеладжийте ще направят наистина всичко за да им мине лобисткия закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
MZ/X
преди 7 години
Свободен свят не означава слободия! Това, че имаш апартамент в центъра не означава, че непременно е разрешено да отглеждаш прасета в него.Приемане на туристи купонджии в един апартамент не винаги е добре прието от съседите в сграда предназначена за дългосрочно живеене. Собствениците освен право на ползване и даване под наем на апартамента имат и право на спокойствие. Въпрос на политическо решение е как тези две противоречащи си права могат да регулират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 12
abdul
преди 7 години
Искате свободен свят - НА!В името и благото на народа, нали? Не на хотелите..Да вземем да подпишем СЕТА, TTIP наведнъж.. да дойдат същите регулатори да защитават същите хотелски вериги ... като гарант за качество ала антитерористи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още