fallback

По-евтините панели направиха възможни соларните пътища

Един квадратен метър соларни панели за пътища понастоящем струва между 2 000 и 2 500 евро

16:20 | 23.12.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Соларните панели започват да се превръщат в част от ежедневието ни. С намаляване на цената на панелите, те вече могат да бъдат видени навсякъде. През октомври Tesla разкри плановете си за създаване на соларни покриви на електромобилите си.

Wattway, част от френския холдинг Bouygues, пък разработиха соларни панели, способни да издържат товара на тежкотоварен камион и започва да изграждат пътища с тях, пише Bloomberg. След почти 5 години на изследвания и лабораторни тестове, те започват изграждането на 100 тестови обекта и се надяват да направят технологията достъпна до началото на 2018 г.

Първият пътен участък със соларни панели вече е факт в Нормандия. Очаква се, че по този начин ще могат да бъдат генерирани до 280 киловатчаса в пиковото производство. 

От компанията обясняват, че използването на пътната мрежа е идеален начин за изграждане на соларни централи - така не се използва земя, нужна за целите на селското стопанство. 

За да се справят проблемите, причинени от трафика, Wattway разработи няколко различни видове пластмаса. Соларните панели по пътищата са подобни на тези, разположени на покривите, но имат специално покритие, което подобрява сцеплението между пътя и движещия се автомобил. 

Един квадратен метър соларни панели за пътища понастоящем струва между 2000 и 2500 евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
fallback