IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първото соларно шосе в света беше открито във Франция

Недостатъкът на съоръжението е, че произведената от него електроенергия е по-скъпа в сравнение с тока от слънчевите панели по покривите

21:38 | 22.12.16 г. 4
<p>
	И други държави проявяват интерес към технологията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

И други държави проявяват интерес към технологията. Снимка: Ройтерс

Първото соларно шосе в света беше открито днес в северозападния френски регион Нормандия. Технологията е все още тестова и е разположена на участък с дължина от един километър. Създателите й се надяват тя да започне да се изнася в чужбина, предава БТА. 

По целия участък от пътя на изхода на малката община Турувр са залепени фотоволтаични панели. Те позволяват производството на енергия, равняваща се на общественото осветление в град с 5 хил. жители, според компанията, която отговаря за проекта.

Технологията е разработена от дружеството Colas - филиал на френската група Bouygues, в партньорство държавната научно-изследователска група CEA Tech. Разходите по проекта - 5 млн. евро - са покрити от държавна субсидия.

"Това е гениална идея, използва се пространство, което служи за друго, и няма да използва земеделски земи в много населените страни", коментира френската министърка на околната среда Сеголен Роаял при откриването на отсечката.

Инсталацията се експериментира от няколко месеца на четири пилотни обекта във Франция - на паркинги или пред обществени сгради, но с много по-малки площи, покрити със соларни плочки.

Идеята предизвиква интерес и в други страни. В Холандия от две години е изградена 70-метрова соларна колоездачна писта северно от Амстердам.

Германия също проявява интерес, като планира тестов 150-метров пътен участък близо до Кьолн. В САЩ пък щатът Мисури разработва инсталирането на около 19 кв. метра соларен тротоар.

При всички тези проекти на пътя се лепят слънчеви пана, защитени от смола, за да се произвежда електричество. Предимството е, че това производство не пречи на никого на тези площи, които за заети от коли средно 20 процента от времето, отбелязва Колас.

Недостатъкът е, че разположените на плоскост панели произвеждат по-малко електричество от наклонените панели, а цената на тази електроенергия е по-висока, отколкото от слънчевите панели по покривите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
stanislavr
преди 7 години
Горе долу, ако се изсипе рейс или камион с тикви например? Имаше и идея за градски автобус над колите в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
valentino29
преди 7 години
Съчетание на стари технологии с модерен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още