IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масайоши Сон е засрамен от бавното изпълнение на целите на SoftBank

Проблемите с WeWork и Uber донесоха главоболия на японската компания, която инвестира в тях

11:08 | 07.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят и главен изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон заяви, че не е доволен от това, че постиженията му до момента изостават от целите му, пише Bloomberg.

„До резултатите все още има дълъг път и това ме кара да се срамувам и да съм нетърпелив“, посочи той в интервю за Nikkei Business. “Преди завиждах на мащаба на пазарите в САЩ и Китай, но сега виждам големия растеж на компании, идващи от малки пазари като Югоизточна Азия. Няма никакво извинение за предприемачите в Япония, включително за самия мен“, каза той.

Сон успя да натрупа 13,8 млрд. долара богатство, като трансформира SoftBank в глобален технологичен конгломерат и генерира огромна възвръщаемост от инвестиции като тази в Alibaba Group Holding. Неговият Vision Fund на стойност 100 млрд. долара държи дялове и в някои от най-големите технологични стартъпи в света – портфолио, което варира от възможности за наемане на превози до вертикални ферми и сателити.

Проблемът с две от инвестициите на SoftBank – в Uber Technologies и WeWork, хвърля сянка на съмнение върху делата на японския милиардер в момент, в който той се опитва да привлече инвеститори за дори още по-голям фонд.

„Всичко тъкмо започна и усещам, че има огромен потенциал“, посочи Сон пред Nikkei Business. „Стратегията е да инвестираме в компании, които споделят нашата визия за света, трансформиран от изкуствен интелект“, допълни той. 

Сон често е казвал, че има 30-годишен план за SoftBank, а визията му се простира дори 300 години напред в бъдещето. Стойността на акциите на компанията му, обаче, беше засегната от скрошните притеснения и те вече се търгуват на цена с почти 31% по-ниска от тази през април.

Стойността на книжата на Uber също преживя около 30% спад от равнището при първичното публично предлагане, което повдига въпроси за портфолиото от услуги за споделено пътуване на SoftBank, което включва и китайската Didi Chuxing, индийската Ola и сингапурската Grab.

Коуъркинг гигантът WeWork, в който Сон инвестира близо 11 млрд. долара, трябваше да отложи смятаното за най-голямо първично публично предлагане на годината, след редица сътресения на вътрешно ниво.

WeWork и Uber може да губят пари в момента, но ще са особено печеливши след 10 години, посочва Сон в интервюто. В края на миналия месец обаче той имаше друго послание – че ще станат печеливши скоро.

По време на среща, състояла се в петзвездния курорт Langham в Пасадена, Калифорния, Сон подчерта важността на доброто управление. Само няколко дни по-късно WeWork се сбогува със съоснователя си Адам Нюман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още