IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Epic Games срещу Apple: Битката на Давид и Голиат в съда започва

Разработчикът на Fortnite оспорва комисионите, които Apple събира в Apple App Store

13:38 | 03.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Демократите Ейми Клобучар и Ричард Блументал и републиканците Майк Лий и Джош Хоули зададоха близки въпроси. Сенатор Клобучар заяви, че App Store на Apple е "буквален монопол".

В петък Европейският съюз обяви, че ще започне да начислява такси на Apple за поведението на компанията в App Store.

Epic Games отличноопредели времето за започване на делото. Ключовият въпрос, на който съдията ще трябва да отговори, е дали App Store на Apple е „съществено съоръжение“ от обществена полезност, която никоя компания не трябва да контролира. Мат Столър, антимонополен агитатор, вярва в това. "Всички знаят, че Apple отговаря за това, което трябва да бъде публично право. Най-лесно би било, ако съдията просто се произнесе в полза на Epic Games, това ще оправи проблема", казва той.

Apple обаче може да си позволи добри адвокати. И така, каква е защитата на компанията?

Първо, Apple казва, че е изобретила App Store и като частна компания може да таксува каквото си поиска. Тя съшо така казва, че 30% такса за разработчици е индустриален стандарт за игри и се конкурира не само с Google Play, но и с Microsoft, Steam, PlayStation, Xbox и Nintendo.

Влиятелният технологичен блогър Джон Грубер коментра, че доводите на Apple не са безпочвени. "Що се отнася до действителното разделяне, 70/30 е доста стандартно за всички. Едно от нещата, които наистина се открояват в аргумента на Epic Games, е, че те нямат никакви оплаквания. Всичко е много вълнообразно, по-скоро PR аргумент, а не юридически", посочва той.

Apple също заявява, че платежната ѝ система е справедлива за по-малките разработчици. Тя уточнява, че 83% от приложенията и 76% от игрите в App Store са безплатни и разработчиците не плащат комисионна.

От Apple допълват, че въпреки че таксата им с най-висок процент е 30%, повечето разработчици плащат не повече от 15%.

Производителят на iPhone твърди, че също така контролира процеса на проверка на App Store, като се уверява, че екосистемата на Apple не е компрометирана от съмнителни приложения. Това струва пари. Смята се обаче, че сумата, която Apple изразходва за този процес, е само малка част от сумата, която получава от разработчиците. Критиците като Мат Столър също така поставят под въпрос колко ефективни са процедурите за проверка на Apple.

"Рискът е голям"

Какви са шансовете на Apple в това дело? Джон Грубер смята, че са добри. „Мисля, че на правно основание Apple е в много добра позиция, но рискът е много голям, защото ако загубят, това би нарушило целия бизнес модел на магазина за приложения“, посочва той.

Мат Столър коментира, че е трудно да се предскаже развръзката на антимонополните дела. "Антимонополното законодателство, както се практикува в САЩ, е пълна бъркотия. Така че нямаме представа. Законът основно зависи от това какво е закусил съдията", казва той.

Очаква се процесът да приключи през последната седмица на май. Дори ако Apple спечели, борбата за това как Apple управлява своя App Store ще продължи.

Още новини можете да четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още