IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Epic Games повежда битка с Apple на нов фронт - в Европейския съюз

Спорът за правилата на App Store ще бъде разгледан и от европейските регулатори

11:05 | 17.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Epic Games добави нов фронт в битката си с Apple, като подаде жалба до регулаторите в Европейския съюз срещу правилата на компанията в App Store, пише Bloomberg.

Разработчикът на Fortnite заяви, че е поискал ЕС да се намеси, след като компанията се е изправила срещу ответни мерки заради опита ѝ да заобиколи изискването на Apple сваляните приложения от App Store да ползват собствената платежна система на технологичния гигант и да плащат комисиона от 30%.

„Apple не трябва да има никакво право да блокира или облага трансакция чрез други платежни услуги“, коментира главният изпълнителен директор на Epic Games Тим Суини. „Отварянето на разплащанията в тези магазини е от съществено значение за елиминирането на вкорененото предимство“, което има както магазинът на Apple, така и този на Google.

Позицията на Apple като компания, която решава кои приложения могат да се появяват на iPhone и iPad, вече привлече вниманието на антитръстовите власти в Европейския съюз. Регулаторите по света също са все по-загрижени за контрола, който някои големи интернет платформи имат върху по-малките фирми, които зависят от тях.

Epic вече съди Apple в Съединените щати и Австралия, но е подала и жалби заради магазините за приложения на Apple и Google и в антитръстовия трибунал на Великобритания.

В изявление Apple коментира, че „Epic активирала функция в своето приложение, която не е била прегледана или одобрена от Apple, а това е направено с изричното намерение да се нарушат насоките на App Store, които се прилагат еднакво за всеки разработчик и защитават клиентите“. Гигантът твърди, че налице е „безразсъдното поведение“, което засяга потребителите, и „ние с нетърпение очакваме да разясним това на Европейската комисия“.

Жалбата към ЕС може да допълни разследването, започнато миналата година за това дали Apple нарушава законодателството в областта на конкуренцията като принуждава разработчиците на софтуер да използва нейната система за разплащания. Междувременно антитръстовото звено на ЕС разследва и жалбата на Spotify Technology, че Apple несправедливо взима от приходите на музикалната стрийминг услуга. Разследването обхваща и подобни оплаквания, свързани с продажбата на електронни книги.

„Apple не трябва да използва контрола си над хардуера, за да принуждава разработчици или потребители да използват други услуги на Apple като блокира всички конкуренти“, коментира Суини. „Големи част от технологичната индустрия не могат да се развият заради тези монополи“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
mitik75
преди 3 години
Как да печелим дигиталното злато - криптовалута биткойн, подробно описание тук: ***.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още