IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank оряза заплатите на директорите си след провала на Vision Fund

Фондът записа най-голямата загуба в историята си

10:12 | 30.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Масайоши Сон.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Масайоши Сон. Снимка: Bloomberg L.P.

Висшият мениджмънт на SoftBank получи голямо съкращение на заплатите, след като японският конгломерат записа историческа загуба на звеното си Vision Fund, пише Bloomberg.

Основателят и главен изпълнителен директор Масайоши Сон запазва възнаграждението си без промяна на ниво от 100 млн. йени (близо 785 хил. долара), но някои от директорите, чиито възнаграждения бяха обявени в документи до регулаторите, са получили намаления след рекордната загуба от 20,5 млрд. долара.

Главният финансов директор Йошимицу Гото е получил 293 млн. йени, или с 40% по-малко спрямо преходната година. Кен Мияучи, ръководител на телекомуникационните операции на SoftBank на вътрешния ѝ пазар, е получил 539 млн. йени. Това е с 15% по-малко спрямо година по-рано. И двамата работят отдавна в компанията и помогнаха за множеството промени в SoftBank – от доставчик на широколентови услуги в телекомуникационен оператор, а по-късно и в най-големия технологичен инвеститор в света.

Саймън Сегърс, който се оттегли като ръководител на подразделението за чипове на компанията Arm през февруари, е спечелил 1,15 млрд. йени през почти трите месеца, в които беше директор в борда, обяви SoftBank, без да разкрива подробности. Сегърс е спечелил 1,88 млрд. йени през преходната година, завършила през март 2021 г.

Роналд Фишър, дългогодишен сътрудник на Сон, който през април също се оттегли от позицията си като ръководител на американското звено на Vision Fund, е получил 126 млн. йени за времето, в което е бил в борда на директорите миналата година от април до 23 юни. През предходната година той е взел 917 млн. йени и остава съветник на Сон.

SoftBank не разкрива колко е получил бившият главен оперативен директор Марсело Клори, който преди беше един от най-доверените съюзници и най-високоплатените ръководители в редиците на Сон, преди да напусне по-рано тази година. Той получи 1,8 млрд. йени през преходната година. Не е разкрито и възнаграждението на Раджиев Мисра, който оглавяваше Vision Fund. Двамата напуснаха борда на SoftBank през ноември 2020 г.

Най-големият технологичен фонд в света отчете най-голямата си загуба за годината, завършила на 31 март, след като разпродажбите на технологични акции намалиха стойността на компаниите в портфейла му, включително на публични фирми като Coupang и Didi Global.

По-рано тази седмица японският технологичен инвеститор обяви, че рисковият инвеститор Дейвид Чао ще се присъедини към борда. Назначението му ще трябва да бъде одобрено на предстоящото годишно общо събрание на акционерите на 24 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още