IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как 3D технологиите спасяват украинското културно наследство

Руснаците започват да използват ракети от 60-те години на миналия век, което съществено влошава точността на ударите

16:19 | 12.06.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Киев. Снимка:&nbsp;Erin Trieb, Bloomberg</em></p>

Киев. Снимка: Erin Trieb, Bloomberg

Повече от 3 месеца в Украйна се води пълномащабна война. Военните в страната коментират, че ударите на руснаците стават все по-опасни, защото започват да използват оръжия от 60-те години на миналия век с по-ниска точност, включително и 5,5-тонни противокорабни ракети. Тази констатация е потвърдена и от британското разузнаване.

Старите ракети означават, че точността на руските военни намалява, което поставя под заплаха домовете на украинците, гражданска инфраструктура, но и културното наследство на страната. Затова от април беше стартиран проекта Backup Ukraine, разказва CNN.

Той използва мобилно приложение, което сканира паметниците на културата и генерира детайлни 3D модели. Те се пренасят в дигитален архив, по който разрушените обекти могат да бъдат възстановени при нужда. Необходимото условие е просто да извадите телефона си и да сканирате паметниците, посочва още CNN. Качеството на тези архиви е толкова добро, че може да бъде използвано и за нуждите на обучението на кадри, допълва още агенцията.

Проектът става много популярен в Украйна и към момента повече от 6000 души се присъединяват към него и на доброволен принцип сканират обекти в страната. Един от тях е архитектът Макс Каминин, който живее в Киев. Властите са обвили с торби с пясък много от паметниците в страната, разказва той и допълва, че това не е достатъчно, защото Украйна има богато историческо наследство. "Опаковането" пък пречи на сканирането им.

Досега Русия е изстреляла близо 3 хил. крилати ракети на територията на Украйна, коментира преди ден украинският президент Володимир Зеленски пред форума за сигурност "Шангри - Ла", който се провежда в Сингапур.

Министерството на културата до този момент съобщава за 367 удара срещу паметници на културата, сред които 133 църкви, 29 музея, както и срещу еврейския мемориал Бабин яр край Киев. От Министерството на културата на Украйна припомнят на своя сайт, че според Хагската конвенция разрушаването на обекти на културното наследство е военно престъпление.

Заради разрушени паметници на културата Киев Зеленски официално поиска от ЮНЕСКО да анулира членството на Русия в организацията.

Някои от паметниците на културата в Украйна вече са били разрушени и отново изградени, посочва още CNN. Например църквата "Успение Богородично" в Киев, построена през 1132 година. Това е първата сграда в украинската столица, построена изцяло от тухли, без камъни. Тя е била разрушена от съветските войски през 1935 година и отново изградена през 90-те години на миналия век. Каминин вече е направил детайлни 3D модели на сградата, въпреки предизвикателството, което крие сканирането на цяла сграда.

За подобни обекти е много удобно да бъдат използвани дронове, препоръчва още архитектът.

Backup Ukraine, зад който стои и датският офис на ЮНЕСКО, е първият по рода си проект за защита на паметници на културата. Според CNN това приложение може да бъде използвано успешно и в други държави, в които има военни конфликти, за да бъде опазено световното културно наследство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Културно наследство на 30 години! Предимно свастики и бродирани ризки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Необходимото условие е просто да извадите телефона си и да сканирате паметниците - само остана да допишете после с какъв 3д принтер ще го разпечатаме примерно това църкве на снимката. Или онова дървеното дето го запалиха украинските защитници при героичното отстъпление. Или направо ще ги качват в Мета, може в Укромета примерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
Боже какви глупости,време е да се напуска този неграмотно пропагандаторски сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
от утре щели да изкарат и "Цар пушка" ... *** тъппата журналистика ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още