IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic отчете 39% спад на тримесечната си печалба

По-слабото търсене на уреди за дома и на автомобилни батерии нанесе силен удар на компанията

13:34 | 28.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bridget Bennett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Японската Panasonic Holdings, чието енергийно звено доставя батерии на Tesla, отчете 39% спад на печалбата за първото си фискално тримесечие, след като търсенето на уреди за дома и автомобилни батерии се е забавило след скока от миналата година, предизвикан от пандемията, предава Ройтерс.

Оперативната печалба за трите месеца до 30 юни е 63,7 млрд. йени (470,77 млн. долара), което се оказа под средната прогноза на 9 анализатори за 73,3 млрд. йени по данни на Refinitiv.

Производители, включително Panasonic, се сблъскват с резкия скок на цените на суровините, които не успяват напълно да прехвърлят към потребителите. Последните пък ограничават разходите си предвид ускоряващата се инфлация и нарастващите опасения от рецесия.

Panasonic се представи изключително добре през същото тримесечие на миналата година, когато оперативната ѝ печалба нарасна над 27 пъти.

През май компанията предупреди, че оперативната ѝ печалба за тази бизнес година ще остане без изменение, засегната от недостига на компоненти, свързан с блокадите заради Covid-19 в Китай и с увеличаването на разходите след руската инвазия в Украйна.

Въпреки по-слабите тримесечни резултати Panasonic запази прогнозата за оперативна печалба от 360 млрд. йени за годината до 31 март.

По-рано този месец енергийното звено на конгломерата Panasonic Energy Co заяви, че е избрало Канзас за място за новия си завод за батерии, който предимно ще доставя на Tesla. До 2029 г. Panasonic планира да разшири капацитета си за производство на батерии три до четири пъти, като най-голямо увеличение ще има в Северна Америка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още