IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic ще инвестира 4 млрд. долара в нова фабрика за батерии в САЩ

Новото съоръжение ще доставя батерии за електромобилите на Tesla

09:59 | 14.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Buddhika Weerasinghe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg

Panasonic Holdings ще инвестира 4 млрд. долара в строежа на своята втора американска фабрика за батерии за електрически превозни средства в Канзас, съобщи дъщерното ѝ дружество Panasonic Energy в четвъртък, потвърждавайки информация в публикация на Nikkei. Очаква се фабриката да наеме до 4000 служители и да доставя нов вид батерии с голям капацитет за електромобилния концерн Tesla.

Решението следва въвеждането в експлоатация на втория завод на Tesla в САЩ, гигафабриката в Тексас, която беше изградена, за да отговори на покачващото се търсене на електрически превозни средства.

Инвестицията на Panasonic отразява засилващата се конкуренция при производството на електромобилни батерии и изграждането на нов капацитет от страна на конкуренти, базирани в Китай, Южна Корея и Европа. 

Японската компания е избрала мястото на новото съоръжение въз основа на редица фактори, включително близостта му с Тексас и благоприятното данъчно облагане. Щатът Оклахома също е бил сред кандидатите за изграждане на фабриката.

Panasonic иска да увеличи тройно или четворно производствения си капацитет за батерии до фискалната 2028 г. спрямо сегашното ниво от около 50 гигаватчаса (ГВтч) годишно.

Компанията планира да инсталира две производствени линии във фабрика за батерийни компоненти в префектура Уакаяма, Япония, през фискалната 2023 г. и да започне производството на новия си модел с голям капацитет, 4680. Тази инвестиция се очаква да възлиза на приблизително 80 милиарда йени (580 милиона долара).

Panasonic заяви, че ще реши дали да построи нови производствени мощности, след като види как се представя производството в завода в Уакаяма по отношение на рентабилността.

Нарастващите изисквания за производството от страна на Tesla, водещ източник на приходите за японската група, вероятно са изиграли важна роля относно решението за строежа на нов завод в САЩ, наред с напредъка на Panasonic в разработването на батерийни технологии.

Рам Емануел, посланикът на САЩ в Япония, излезе с изявление в четвъртък сутринта, в което определи решението на Panasonic за нова фабрика като „нов крайъгълен камък“ в икономическото и технологично лидерство на САЩ и Япония.

„Когато САЩ и Япония работят заедно, инвестират заедно и строят заедно, няма нищо, което да не можем да постигнем заедно. Планът на Panasonic Energy да изгради един от най-големите заводи за производство на батерии за следващото поколение електрически превозни средства във великия щат Канзас е вот на доверие за силата на икономиката на САЩ и качеството на американската работна сила", изтъква Емануел.

Той отбеляза, че инвестиционният план на Panasonic за 4 млрд. долара ще създаде до 4000 американски работни места.

Първият завод на Panasonic в САЩ, в щата Невада, Gigafactory 1, се управлява съвместно с Tesla. Японската компания инвестира приблизително 200 млрд. йени в това съоръжение, което започна да носи печалба едва през фискалната 2020 г.

Освен чрез Panasonic Tesla планира да посрещне нарастващата си нужда от батерии със собствено производство на батерии тип 4680, както и от други доставчици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още