IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic Energy гони 20% ръст на енергийната плътност при батериите

Новата технология трябва да бъде готова до 2030 г.

23:01 | 13.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Panasonic Energy Co, основен доставчик на американския електромобилен концерн Tesla Inc., работи върху нова технология за увеличаване на енергийната плътност на батериите с една пета, като се очаква разработката да приключи до 2030 г., заяви пред Ройтерс главният технологичен директор на японската компания Шоичиро Уатанабе.

Когато бъде завършена, новата батерия ще увеличи пробега на даден електромобил с над 100 км. Също така технологията може да позволи на автопроизводителите да създават по-просторни и вероятно по-леки превозни средства като същевременно запазят размера на пробега. 

Тъй като все повече производители на автомобили пускат на пазара електрически модели, инвеститорите търсят доказателства, че Tesla и утвърдените доставчици на батерии като Panasonic могат да запазят лидерските си позиции в индустрията. Батерията е най-скъпият елемент в един електромобил и подобрената производителност и по-ниските разходи се разглеждат като ключови за поддържане на маржовете.

Panasonic Energy, основно звено на Panasonic Holdings, планира да реализира своята технология чрез комбинация от решения, които позволяват на отделните клетки да работят при по-високо напрежение без това да наруши производителността, изтъква Уатанабе.

„Надпреварата между производителите на батерии е свързана с това кой ще измисли по-мощни и ефективни добавки към основната технология“, посочва още той.

Неговите коментари очертават за първи път вътрешните разработки на компанията за подобряване на ефективността на батерията отвъд най-модерната технология за батерии, която Panasonic предоставя на Tesla днес.

20-процетното увеличение на енергийната плътност – по същество способността на батерията да съхранява енергия в определен обем – вероятно ще доведе до енергийна плътност от 900 ватчаса на литър за най-модерната клетка на Panasonic в сравнение със 750 ватчаса на литър днес.

Уатанабе споделя, че Panasonic планира да постигне този напредък за няколко години, но не посочва кога ще реализира търговски проекта.

Нова батерия тип 4680, която предлага по-голям пробег, вече се произвежда от Tesla и се очаква да намали производствените разходи в сравнение с батерията от текущото поколение 2170, изтъква американският концерн.

Говорител на Panasonic отказа да коментира дали новата технология на компанията ще бъде включена в батерията 4680, в 2170 или и в двете.

Panasonic, първият доставчик на батерии на Tesla, планира да започне масово производство на батерии тип 4680 в Япония през следващата фискална година, започваща от април 2023 г., и търси място за производство в САЩ. Tesla планира да използва 4680 батериите за захранване на новите автомобили Model Y, произведени в Тексас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още