IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch инвестира над 3 млрд. долара в разработване и производство на чипове

Компанията ще добави технологични тестови центрове и производствен капацитет в Германия, като инвестицията не засяга само чипове за автомобилните концерни

23:02 | 13.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският доставчик на автомобилни части Robert Bosch планира да инвестира повече от 3 млрд. долара в своя разрастващ се бизнес с полупроводници до 2026 г. в опит да прекрати зависимостта си по отношение на външни доставчици, съобщава Automotive News Europe. 

Инвестицията ще подкрепи снабдяването с чипове в индустрията, като се очаква Bosch да добави технологични тестови центрове, където освен всичко друго ще се изпробват нови технологии. Компанията планира да изгради и производствен капацитет в Германия.

През последните 18 месеца недостигът на чипове успя да изтрие около 13 млн. превозни средства от общото производство на автомобили, според изчисления на AutoForecast Solutions.

Има и една лоша новина за автомобилните концерни относно инвестицията на Bosch – не всички пари ще отидат за части, свързани с тази индустрия.

Bosch, най-големият доставчик на авточасти в света по пазарен дял, разполага с широко глобално портфолио от електрически компоненти и уреди, вариращи от кафемашини и тостери до системи за домашна сигурност, електроинструменти, продукти за видеонаблюдение и климатични инсталации – в допълнение към 49,14 млрд. долара приходи от продажби на все по-сложни части за автомобили за миналата година.

„Микроелектрониката е бъдещето и е жизненоважна за успеха на всички области на бизнеса на Bosch“, изтъква председателят на концерна Щефан Хартунг. „Ние държим ключа към утрешната мобилност“, подчертава той.

Доставчикът иска да реши проблемите не само за своя бизнес, но и да помогне на компаниите в Европа да се справят с дефицита на полупроводници, който помрачава индустрията вече повече над година.

Инвестицията ще бъде реализирана в отговор на т. нар. „Европейския закон за чипове“, който трябва да подкрепи компаниите да постигнат самодостатъчност по отношение на доставките на тези жизненоважни компоненти.

Европейските политически лидери се надяват да удвоят дяла на Европа от световното производство на полупроводници от 10% в момента до 20 на сто до края на десетилетието.

 „Европа може и трябва да се възползва от собствените си силни страни в полупроводниковата индустрия“, посочва Хартунг, добавяйки: „Повече от всякога целта трябва да бъде производството на чипове за специфичните нужди на европейската индустрия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още