IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аркадий Волож - създателят на руския Google

Математическият гений основава през 1997 г. любимата търсачка на руснаците, която осъществи най-успешното първично предлагане на Nasdaq от седем години насам

17:30 | 26.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p class="western" style="margin-bottom: 0cm">
	<font face="Times New Roman, serif"><font size="3"><font color="#333333"><span lang="bg-BG"><span style="font-style: normal"><span style="font-weight: normal">В момента основаната от Аркадий Волож <em>(на снимката)</em> Yandex държи 60% от руския интернет пазар. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></span>

В момента основаната от Аркадий Волож (на снимката) Yandex държи 60% от руския интернет пазар. Снимка: Ройтерс

В Москва, метрополия с 12 млн. жители, има по-малко от десет паркинга за велосипеди. Един от тях се намира пред сграда с червеникави тухли в спокоен квартал в областта Хамовники. Дискретна табела показва, че сградата е приютила централата на интернет компанията Yandex, от вторник насам концерн за милиарди долари.

Средната възраст на близо 1300-те служителя на фирмата е 28 години. Те още не са били родени, когато двамата създатели на любимата руска търсачка са търкали общ чин в математическата гимназия в Алмати, столицата на бившата съветска република Казахстан. Повече от половината златни медали, които се давали за особени ученически успехи, са се озовавали на техния чин, спомнят си днес Аркадий Волож и приятелят му Илия Сегалович в интервю за руското издание на Forbes.

Във вторник двамата математически гении обаче спечелиха най-голямата си награда. Yandex осъществи най-успешното първично публично предлагане в бранша от седем години насам. Руският Google успя да набере на нюйоркската технологична борса Nasdaq 1,3 млрд. долара. За успеха помогна и еуфорията около IPO-то на LinkedIn.

Първичното публично предлагане донесе с 20% повече приходи за Yandex от предварителните очаквания. Цената на пласиране на емисията беше 25 долара на акция, в началото на търговията книжата скочиха с 68%, а вечерта стойността бе с 42% по-висока от началната цена.

През изминалата година създадената през 1997 г. търсачка регистрира ръст на печалбата от 90% до 135 млн. долара при скок на приходите от над 40% до 445 млн. долара. Така се оказва, че акциите на Yandex се продават срещу 14 пъти приходите на компанията за миналата година. Това обаче е тенденция в бранша: книжата на LinkedIn се търгуват за 34 пъти по-висока цена от приходите.

Борсовият дебют ще напълни още повече джобовете на 47-годишния Волож, който и в момента се смята за един от най-заможните руснаци с богатство в размер на 900 млн. долара. Двамата съоснователи на Yandex държат 24% от акциите на компанията. 

Волож, който е завършил математика в Московския институт за нефт и газ "Губкин", е стартирал свой собствен бизнес през 80-те години - с внос на компютри. През 90-те се пренасочил към своето хоби - софтуера и телекомуникационната техника и започнал да разработва с лингвисти програма, правеща морфологичен или синтактичен анализ на руски език. За разлика от много други млади руснаци, като съоснователя на Google Сергей Брин, който емигрирал от СССР в САЩ, Волож решил да не си търси щастието в Силиконовата долина, а да остане в хаотичната Москва.

Волож и Сегалович смятали, че приложението им, което кръстили Yandex (yet another index), има потенциал и като тьрсачка и опитал да я продаде на някои портали. Когато не захапали стръвта, той и партньорите му основали собствена компания през 2000 г.

Благодарение на високото си качество Yandex бързо измества тогавашния лидер Rambler. Оттогава приходите й, главно от реклама, се удвояват всяка година, достигайки $167 млн. през 2007.  В момента Yandex държи 60% от пазара в Рунет, както в Русия наричат интернета.  Благодарение на локалиризането на услугите си руснаците отдавна са изблъскали Google от пазара на търсачките, като световният лидер държи едва 20%.

За успеха на местната търсачка очевидно е допринесъл и фактът, че Волож е сътрудничил на руската руската федералната служба за сигурност ФСБ. През 2009 г. руската спестовна каса "Сбербанк" придоби за символичното едно евро златната акция и с това - правото на вето в случай на продажба на 25% от акциите. Когато малко преди борсовия дебют стана ясно, че данните на потребителите са били предавани на ФСБ, компанията бе силно критикувана.

Засегнати бяха блогъри, които са подпомагали финансово активиста срещу корупционните практики и блогъра Алексей Навални. Това обаче не попречи на Yandex да спечели инвеститорите в Ню Йорк на своя страна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още