IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският интернет гигант Yandex си набави $1,3 млрд. от IPO?

Силният интерес на инвеститорите към интернет компаниите е дал на акциите на Yandex два пъти по-висока оценка от тези на Google

10:52 | 24.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на Yandex в Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Yandex в Москва. Снимка: Ройтерс

Интернет компанията Yandex NV, която държи най-популярната онлайн търсачка в Русия, се очаква да си подсигури 1,3 млрд. долара от първичното си публично предлагане (IPO) в САЩ.

Това съобщават за Bloomberg източници, запознати с листването на Yandex на щатската борса Nasdaq. По думите им цената на акциите е надскочила определения от компанията диапазон.

Базираната в Москва интернет компания е успяла да продаде 52,2 млн. акции срещу 25 долара всяка. Заложеният от Yandex ценови диапазон е бил 20-22 долара за акция, съгласно документите за листване, подадени към Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ.

При цена от 25 долара книжата на Yandex са два пъти по-високо оценени от тези на Google, ако цената се съпостави с очакваните приходи на компаниите. IPO-то на Yandex идва по-малко от седмица след силния борсов дебют на социалната мрежа за професионални контакти LinkedIn на Нюйоркската фондова борса.

Акциите на Google се търгуват за 13 пъти очакваните приходи за 2012 г., докато тези на Yandex ще се продават срещу най-малко 23 пъти приходите на компанията за следващата година, посочват източниците, участващи в продажбата.

Yandex, която е известна като „руската Google”, контролира около 65% от пазара на интернет търсене в страната и получава по-голямата част от приходите си от онлайн реклама.

Около 230 компании са обявили планове за първично публично предлагане в САЩ през тази година, което е рекорден брой за последните седем години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още