IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консолидацията на европейския телеком пазар - тест за регулаторите

Регионът бързо се придвижва към серия от интегрирани дуополи, смята пазарен анализатор

11:27 | 25.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Консолидацията подлага на тест и европейските картелни органи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Консолидацията подлага на тест и европейските картелни органи. Снимка: Ройтерс

С предложени сделки на стойност повече от 11 милиарда долара испанската телеком компания Telefonica SA и британският концерн Vodafone Group Plc представляват истинско предизвикателство за европейските регулаторни органи, които са известни с опита си да се противопоставят на намаляването на конкуренцията в областта на телекомуникациите.

Вчера Telefonica се съгласи да продаде своя мобилен бизнес в Ирландия на Hutchison Whampoa Ltd., за да създаде по-силен втори оператор, който би могъл да се противопостави на лидера Vodafone. Отделно от това Vodafone обяви, че иска да придобие  Kabel Deutschland Holding AG, като сливането на най-големия германски кабелен оператор със собствените си наземни и безжични мрежи ще позволи да се предлагат комбинирани услуги, интернет, телевизия и мобилни услуги на най-голямата икономика на Европа, пише в свой анализ Bloomberg.

И двете сделки вероятно ще бъдат прегледани от Европейската комисия, регулаторния орган на Европейския съюз, която през миналата година се опита да саботира опита на Vodafone да елиминира свой конкурент в Гърция и наложи определени отстъпки, преди да позволи на Hutchison да се слее с третия и четвъртия по големина мобилен оператор в Австрия.

Hutchison 3G Austria, 100%-на дъщерна компания на хонконгската Hutchison Whampoa Limited, приключи сделката за пълното придобиване на мобилния оператор Orange Austria от досегашните ѝ собственици - Mid Europa Partners и France Telecom. Сделката беше предшествана от дълги няколкомесечни преговори и получи одобрението на европейските и австрийските регулатори през декември. Условие за сливането на Orange и Hutchison бе и препродажба на евтината марка на Orange Yesss на лидера на пазара Telekom Austria за до 390 милиона евро.

Австрийският федерален орган за защита на конкуренцията (BWB) проверяваше тази препродажба в продължение на месеци и въпреки че даде разрешение, у някои от членовете му останаха съмнения за картелиране. Сделката намалява броя на телекомите в Австрия от четири на три. Hutchison и Orange Austria са двата най-малки оператора, а след обединението си ще се наредят на трето място с 24% пазарен дял. Лидер продължава да бъде собственикът на българския оператор "Мобилтел" Telekom Austria със своята марка A1, следван от дъщерната на Deutsche Telekom компания T-Mobile.

Чрез предлагането на сделки, които намаляват конкуренцията, операторите се опитват да поставят прецеденти за повече консолидация, казва Гай Педи, телекомуникационен анализатор в Macquarie Bank Ltd. в Лондон.

"От гледна точка на еталоните и прецедентите ще бъде много интересно да се види как регулаторите ще възприемат случая в Ирландия", казва Педи. Фактът, че Hutchison е готов да премине през нови антитръстови прегледи след продължителния процес за придобиване на австрийския оператор Orange през миналата година показва, че "те не са притеснени от това".

Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още