IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес клиентите подкрепят завръщането на компютъра

Някои компании за пазарни проучвания очакват ръст на PC индустрията от 2015 година

17:39 | 22.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Tаблетите все още не успяват да изместят персоналните компютри в офисите. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Tаблетите все още не успяват да изместят персоналните компютри в офисите. Снимка: архив Ройтерс

Въпреки силната конкуренция от страна на таблетите персоналният компютър в момента изживява силно завръщане, защото много компании отново посягат към традиционните устройства, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Едва през миналата седмица най-големият в света производител на чипове Intel изненадващо и за първи път от почти пет години насам повиши финансовите си прогнози. За текущото тримесечие компанията очаква с почти 700 млн. долара по-високи приходи от досегашните прогнози. В петък цената на акциите скочи с почти 7%.

Още преди анонсирането на новата прогноза от страна на Intel редица компютърни производители показаха значително по-оптимистични анализи. Техните надежди се основават отчасти на решението на Microsoft да прекрати техническата поддръжка на остарялата операционна система Windows XP. Това може да насърчи много корпоративни клиенти модернизират освен софтуера и своя хардуер.

Редица анализатори обаче отчитат още един тренд. Таблетите наистина вече намериха мястото си във всекидневните стаи на потребителите. Но в повечето офиси не може да се ползват. „Компаниите забелязват, че се нуждаят от инструмент, който може да предостави по-висока продуктивност, а това не може да се гарантира от повечето таблети“, заяви главният изпълнителен директор на HP Мег Уитман по време на телеконферентния разговор при представянето на данните за второто тримесечие на компанията. Производителят е отчел ръст на приходите от 7% в подразделението си „Персонални системи“.

Въпреки че много неща се промениха в компютърната индустрия, няма промяна в значението на компютъра, казва и Джеф Кларк от конкурента Dell. „Работата продължава да се извършва на това устройство". Сегашният силен ръст на корпоративните покупки обаче едва ли ще успее да компенсира слабото търсене от страна на крайните потребители, смятат други експерти. А и този подем евентуално ще спадне след няколко тримесечия. Пазарните изследователи от IDC прогнозират продължаващ спад в глобалните доставки от 6% за 2014 година.

Последна актуализация: 13:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 2
V.At.
преди 9 години
Всъщност всичко зависи от това дали ще се намери специфичен и необходим софтуер за таблетите. От друга страна те са силно притиснати от "фаблетите" които засега демонстрират къде по-приятелски ориентиран към крайния потребител софтуер. Малко са големи за носене, но има много добре развити GPS систми и с намаляването на цената за роуминг на данни, както и с развитието на облачния софтуер са реална заплаха.От друга страна всички сме свидетели на срива на т.н. нетбуци. Тях таблетите ги отвяха напълно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още