IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботите - ключът към успеха на абеномиката

Япония запълва работни места с машини, които работят редом с хората

09:32 | 12.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Юкитоши Фуно, нов член на управителния съвет на BOJ, който е бил председател на автомобилния гигант Toyota Motor, твърди, че японските компании са склонни да отделят повече време във вземането на решения за нови инвестиции, отколкото конкурентите им в САЩ. Но сегашните разходи изглежда бележат инфлексна точка.

“Когато станете свидетели как тези консервативни компании увеличават инвестициите си, можете да очаквате (други) японски мениджъри да увеличат разходите си”, коментира експертът. “Мисля, че се намираме в критичен момент”.

Това е добра новина за Абе, който миналата година започна да насърчава фирмите да увеличат заплатите, а сега иска да насърчи капиталовите разходи. Всичко това е от решаващо значение за успеха на Абеномиката.

Инвестициите за рационализиране на операциите представляват 14,4% от общия размер на вътрешните капиталови разходи през фискалната година, която приключи през март. Това е с 10 на сто повече спрямо предходната година, разкрива проучване на Министерството на търговията.

Следователно промяната в корпоративното поведение отговаря на случващото се на пазара на труда. Безработицата достигна 18-годишен минимум от 3,3%, което е най-близо до пълна заетост според BOJ.

Недостигът на работна места се превърна в сериозен проблем за производителя на храни Ajinomoto, който обнови 40-годишните си поточни линии, за да подобри работата си.

“През последните две-три години имаме проблеми с наемането на работници, особено на хора, които могат да работят нощни смени или в тежки условия”, коментира Акихико Ебисава, мениджър в Ajinomoto. “Не можем да продължим дълго така без да инвестираме”.

Стратегията за растеж на Абе не разчита само на предимствата на изкуствения интелект и на роботиката за повишаването на производителността. Тя предлага субсидии, 2,2 млрд. йени за малки и средни компании, които да въведат роботи, за да подобрят работните си процеси. Досега са одобрени 85 такива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
Роботизацията е определено едно от най-добрите решения за проблемите на застаряващите нации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още