IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботите - ключът към успеха на абеномиката

Япония запълва работни места с машини, които работят редом с хората

09:32 | 12.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Работникът във фабрика Сатоми Ивата има нови колеги, група хуманоидни роботи, които помагат за справянето с две от най-големите притеснения на Япония - недостига на работна ръка и необходимостта от растеж, пише Ройтерс.

19-те робота, които струват на компанията Glory около 7,4 млн. йени (60 хил. долара) всеки, имат сензори, наподобяващи очи, две ръце, които им помагат да изпълняват поръчките заедно с човешките си колеги във фабриката, в която са наети 370 души.

“Те не са хора, но се чувствам сякаш работя с колеги, които си вършат много добре работата”, твърди Ивата, който е във фабриката от четири години.

Японските фирми увеличават разходите си за роботи и автоматизация, в отговор на усилията на премиера Шиндзо Абе да стимулира икономиката на страната и да сложи край на двете десетилетия стагнация и дефлация.

Изплашени от слабото търсене в една страна със застаряващи потребители, чувствителните към риска фирми се насочиха към ултра ниските разходи по заеми, предоставяни от годините на свободна парична политика на централната банка на Япония, но времената изглежда се променят.

В периода януари-март тази година капиталовите разходи нараснаха с 11 на сто спрямо предходното тримесечие. Ако това темпо се запази, те ще надхвърлят целта на Абе от 70 трлн. йени тази година, за първи път от срива на Lehman Brothers през 2008.

Проучване на BOJ показва, че през тази година големите компании планират да увеличат капиталовите си разходи с най-бързия темп от десетилетие.

“Виждаме, че компаниите харчат повече за подобряване на производителността на фабриките си или за обновяване на оборудването”, посочва Ко Накаяма, ръководител на отдела за икономически статистики на BOJ.

Компанииите, които правят оборудване за автоматизация, вече се подготвят за разширяване на бизнеса.

Fanuc Corp., която произвежда роботи за промишлеността, ще похарчи около 130 млрд. йени, за да изгради нова фабрика за производство на оборудване за компютърни системи за контрол. Sony планира да похарчи около 210 млрд. йени тази фискална година, за да повиши производствения си капацитет за сензори за изображения.

Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
Роботизацията е определено едно от най-добрите решения за проблемите на застаряващите нации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още